Društvo

ČOBANKOVIĆEVO ISKUPLJENJE DRUŠTVU

Do jučer ministar, a danas guli krumpire, pere i čisti podove u pučkoj kuhinji

Od ponedjeljka do petka, od šest ujutro do 13 sati, priprema namirnice za ručak, pere i čisti i ništa mu, kaže, nije teško

Petar Čobanković: Osim toga, ovo za mene na određeni način predstavlja iskupljenje društvu   FOTO:Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Bivši ministar u Vladi Ive Sanadera Petar Čobanković, osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, pokajanjem i nagodbom s Uskok-om završio je u Caritasovoj pučkoj kuhinji Osječko-đakovačke biskupije umjesto u zatvoru. Mora odraditi 730 sati.

"Evo, već skoro mjesec dana, od ponedjeljka do petka, od šest ujutro do 13 sati, radim u pučkoj kuhinji.", rekao je za Novi list bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković.

"Moj glavni posao je kompletna priprema namirnica za ručak, ali i perem i čistim prostorije. Povremeno također s vozačem idem u nabavu živežnih namirnica. Moglo bi se reći da jedino ne kuham, za to nisam educiran, ali sve drugo mogu raditi, prošao sam preglede i dobio sanitarnu knjižicu", ispričao je Čobanković o svojim novim zaduženjima naglasivši pri tom kako mu ništa nije teško raditi.    

"Kroz život sam se naučio na rad, nikad nisam bio besposlen. Zato nastojim biti koristan u pučkoj kuhinji, a tako mi i brže prolazi vrijeme. Osim toga, ovo za mene na određeni način predstavlja iskupljenje društvu", naglašava čovjek koji je od 2003. do 2011. bio član HDZ-ovih vlada. 

Podsjetimo se, početkom ožujka ove godine Čobanković priznao je krivnju i nagodio se s USKOK-om u aferi Planinska te mu je kazna od godinu dana zatvora zamijenjena radom za opće dobro po principu da se jedan dan zatvora mijenja za dva sata rada za opće dobro.  Čobanković je prilikom izlaska iz zgrade Županijskog suda u Zagrebu izjavio da nije sretan što mu se cijeli slučaj uopće dogodio, no da je zadovoljan što će na ovaj način okajati svoje grijehe. Na pitanje zašto mu se to dogodilo, Petar Čobanković je odgovorio: "Desilo se, možda nisam imao dovoljno hrabrosti, možda nisam bio dovoljno spreman u datom trenutku reći ne, ja to neću napraviti, pokupiti se i otići. Kao što ću sada otići i iz politike i Sabora i raditi neki drugi posao", rekao je Čobanković.

U aferi Planinska bivšeg premijera Sanadera tereti se da se materijalno okoristio preprodajom zgrade Stjepana Fiolića u zagrebačkoj Planinskoj ulici te oštetio državni proračun za najmanje 26,4 milijuna kuna

IZVOR: Novi list