Društvo

HOĆE LI BITI DOGOVORA?

Nastavljeni prosvjedi seljaka, sutra kreću pregovori

Peti je dan seljačkih prosvjeda. Traktorima blokiraju prometnice na istoku zemlje tražeći isplatu poticaja i veće otkupne cijene pšenice.

Nastavljeni prosvjedi seljaka, sutra kreću pregovori   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Media Servis

Uoči sutrašnjih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede poručuju kako za stol ne žele s ministrom Tihomirom Jakovinom. Dio seljaka postavio je ultimatum: ili premijer Milanović ili nećemo pregovarati.

Na stotine prosvjednika s traktorima i danas je na užarenom asfaltu. Vrućina im ne smeta, podršku im daju i građani koji nose okrijepu, vrijeme krate kartama, a ima i hrane.

"Ljudi iz sata u sat sve više izlaze na ceste, više se ne zna ni koliko ima punkteva. Tako će biti sve do sutra, dok ne budemo znali rezultate pregovora, ukoliko do njih uopće dođe jer smo uvjetovali da bez premijera ne prihvaćamo pregovore", poručio je šef seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo.

U Zagreb sutra stiže 11 predstavnika seljačkih udruga koji će, za početak, pokušati naći zajednički jezik s otkupljivačima i prerađivačima pšenice, a nakon toga dogovoriti i isplatu poticaja. Šef poljoprivredne komore Matija Brlošić danas je malo ublažio retoriku: zvali smo premijera Milanovića i ministra Linića, no ne znači da će njihov izostanak blokirati pregovore...

"Za sada je dio pregovarača, i to iz istočnih županija, čvrstog stava da ako nema ostalih predstavnika da se sastanak ne bi održao", kaže. Naime, dio seljaka poručuje kako s ministrom Jakovinom nemaju što pregovarati. Neozbiljan je. Puno je obećavao, a ništa nije ispunio, kažu.

"Ministar nema dovoljno znanja, jakosti i volje da bi riješio problem jer da je to učinio ne bi danas seljaci morali biti na cestama diljem Hrvatske", poručuje Laslo.

Ne postigne li se dogovor na cestama ostaju i narednih dana. Brlošić se ipak nada kako će prevladati razum, a ministar ponuditi prihvatljivo rješenje. Traže otkupnu cijenu pšenice od 1,35 kuna po kilogramu koja je trenutno 30 lipa manja. Proizvodnju je lani uništila i suša, a prava su im, podsjećaju, za 40 posto smanjena. Tražimo od Vlade da ublaži smanjenje, kaže Brlošić...

"Ne mora to biti u financijskom obliku. S jedne strane imamo obaveze prema državi- mirovinsko, socijalno, plaćanje poreza, doprinosa, a s druge strane Petrokemiju pa dio neisplaćenih sredstava može biti u tom obliku", poručuje.

Što će biti na stolu ministar Jakovina, koji je danas nedostupan medijima, za sad ne otkriva. Jedno je ipak sigurno: mjere koje će ponuditi ne uključuju i dodatno posezanje u proračunsku blagajnu.