Društvo

NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI

Seljaci povećavaju broj prosvjednih punktova

Prosvjednicima će se danas priključiti poljoprivrednici iz još tri županije, nezadovoljni jučerašnjim sastankom seljaka s članovima Vlade.

Seljaci povećavaju broj prosvjednih punktova   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Media Servis

Seljaci na istoku zemlje u sve većem broju izlaze na ulice, a danas će im se priključiti poljoprivrednici iz još tri županije, rekao je Media servisu član pregovaračkog tima Virovitičko-podravske županije, Zvonko Pipić. Idu u najavljenu blokadu, nezadovoljni jučerašnjim neuspjelim pregovorima s članovima Vlade.

"Mi smo barem neki pozitivan pomak očekivali, a oni su nas totalno razuvjerili. Rekli su da će nam još smanjiti poticaje te da će cijena pšenice ići dolje. To je ljude revoltiralo pa su proširili punkteve. Jučer je na cestu izašla još Požeška županija, a danas prije podne idu još tri. Nažalost, hrvatski seljak nema drugi model da se izbori za svoja prava", poručuje Pipić.

Akcije seljaka, kaže, nisu organizirane ni posebno koordinirane. Oni se samostalno okupljaju i dolaze jedan za drugim na traktorima. Ako već Linić nema sluha za seljaka, možda će ga imati premijer kojem su poslali pismo. Odgovor će čekati kao i do sad - na ulici...

"Ako je imalo moralan čovjek doći će među seljake i saslušat ih. Ako se ovaj puta nešto ne poduzme mi stvarsno idemo svi u propast", poručuje.

Podsjetimo, ministar Slavko Linić jučer je ponovo naglasio kako za poticaje novaca u proračunu nema, a novi deficit ne želi stvarati. Ministar Tihomir Jakovina izvijestio je pak kako su do sad isplaćeni svi poticaji u iznosu 2,4 milijarde kuna, a poljoprivrednicima će ministarstvopomoći kroz reprogram kredita.