Brodsko-posavska

RASTANAK NA POMOLU

Ptići odletjeli, a Malena i Klepetan pripremaju se za neizbježni rastanak

Približilo se vrijeme rastanka najpoznatijeg para u svijetu bijelih roda, Malene, koja zbog slomljenog krila već 20 godina prezimljava u Brodskom Varošu, i Klepetana, koji se jedanaest godina s dalekog puta vraća svojoj odabranici i ponovo teško oprašta polazeći na put prema Africi udaljenoj 13.000 kilometara.

Stalno su zajedno u gnijezdu   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

"Oni imaju urođeni sat. Mladi i majke odlaze oko sv. Lovre, a rodani još pregledaju teren i kreću zadnji između 24. i 28. kolovoza", kaže za Glas Slavonije Stjepan Vokić, bivši domar škole u Brodskom Varošu, umirovljenik koji se više od dva desetljeća skrbi o Malenoj. Zajedno s Klepetanom i ptićima koji se svake godine izlegu Stjepan ptičju obitelj doživljava kao svoju. Iz dosadašnjih 11 legala othranili su 46 ptića. Zabolio ga je, kaže, i nedavni rastanak s četiri ovogodišnja pomlatka, pogotovo s jedinom ženkom koja se nije dala odvojiti od Malene. 

"Kad su joj braća otišla, ona je cijeli dan hodala za majkom kao da želi ostati. Tek se navečer Malena sakrila iza grma, a mala je doletjela do mene po ribu i otišla. Vidio sam je još jedan dan kod Slobodnice. Iz velike grupe roda se izdvojila, došla iz ampera popiti vode, uzela jednu ribu i odletjela zauvijek", kaže Stjepan.

Mlade rode prve kreću na daleki put, skupljaju se u jata na Lonjskom polju gdje se lakše snalaze za hranu i onda nastavljaju dalje.

"Klepatan je još kod Malene u gnijezdu i ne odvajaju se, a ja svaki dan idem po ribu na kanal Mrsunja u Stupnik i hranim ih. I za mene je svake godine stresan rastanak pa iščekivanje hoće li opet doći", govori Stjepan kao da je riječ o njegovim sinovima koji žive u dalekom Melbourneu, Koelnu i puno bližem Osijeku.

"A već ga dvojica čekaju na susjednom krovu. Kada Klepetan odleti, Malena i ja ćemo na odmor do Kopačkog rita. Neka vidi pravu prirodu i druge ptice, zaslužila je", kaže ovaj ljubitelj roda koji već razmišlja o zimi, nabavljanju drva i grijanju garaže - sobe za Malenu gdje ona uz glazbu s radija i društvo njezina dobrotvora koji je svaki dan hrani preživi do sljedećeg proljeća i ponovnog susreta s Klepetanom.

IZVOR: Glas Slavonije