Društvo

IZGUBLJENA GENERACIJA

Svaka peta mlada osoba u riziku od siromaštva

Gotovo 20 posto mladih u Hrvatskoj u najboljim godinama je u krizi od siromaštva. Masovna nezaposlenost mladih u cijeloj Europi uzima danak ne samo u populacijskoj politici već i gospodarskom razvoju.

Marko Jurinec/PIXSELL   FOTO:Ilustracija
Piše: Republika.eu / Dnevnik.hr

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2013. registrirano je oko 115 tisuća nezaposlenih mladih osoba.

Mreža mladih pozvala je vladu na rješavanje problema sustavnim mjerama. ''Od vlade i nadležnih očekujemo sveobuhvatan, vizionarski i strateški plan. Gotovo dvadeset posto mladih ili svaka peta mlada osoba između 15 i 30 godina je u riziku od siromaštva, a glavni razlog takvog stanja je njihova nezaposlenost'', izjavio je član Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Karlo Kralj.

Iz Mreže također traže formiranje kvalitetnih politika za mlade koji bi zajedno s nevladinim sektorom sudjelovali u njenom stvaranju. Naglašavaju također da očekuju izradu novog Nacionalnog programa za mlade te Zakona o mladima.

Međunarodni dan mladih uspostavljen je 2000. rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda i svake se godine obilježava u okviru izabrane godišnje teme, a ove je godine posvećen migracijama mladih.

IZVOR: Dnevnik.hr