Društvo

SVE NAPETIJA SITUACIJA

Policija najavljuje kazne, no seljaci ne odustaju

Seljaci su već osmi dan na cestama. Nakon što su jučer u tri navrata pokušali probiti granice, zaustavila ih je policija. Popustiti neće - poručuju, a s akcijama nastavljaju do ispunjenja zahtjeva.

Seljaci se u pokušaju blokade granice sukobili s policijom   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Media Servis

[12:03]
Gužva i buka kod granica - prvi pokušaj blokade jučer na granici s BiH Županja Orašje, a predvečer granica sa Srbijom kod Tovarnika. Bijesni na Vladu i ministre, koji ne žele udovoljiti njihovim zahtjevima za isplatom poticaja, seljaci nisu štedjeli riječi.

"Vi radite, mi vas hranimo! Vi svi imate plaću" vikali su.

Seljake je ubrzo zaustavila policija koja je, prema nekim neslužbenim izvorima, već počela pisati i kazne zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju i Zakona o cestama. Seljacima prijete kazne do 20 tisuća kuna za neprijavljeni prosvjed ili do pet ukoliko se ogluše na odredbu policije, no oni ne miruju. Član pregovaračkog tima, Zvonko Pipić kaže:

"Idemo do kraja pa što Bog da! Na cestama jesmo, imamo devet županija u prosvjedu, jučer su izašle dvije nove: Zagrebačka i Sisačko-moslavačka. Što se punktova tiče, otvoreno je nekoliko novih, došlo je i više traktora. Ne znam dokle će to trajati, do kad možemo ljude pod kontrolom držati", kaže Pipić.

U međuvremenu stigao je odgovor iz Ureda predsjednika Josipovića koji će ih sljedeći tjedan primiti na Pantovčaku na razgovor, dodaje Pipić.

Nadaju se i skorom odgovoru premijera Milanovića koji im, smatraju, još jedini može pomoći.


[07:51]
Seljaci ne odustaju, blokade prometnica su pojačane, prosvjedi se nastavljaju. Jučer su se nakratko sukobili i s policijom, no sve je na kraju prošlo bez većih problema.

Nakon bezuspješnih pregovora s Linićem i Jakovinom, seljaci jučer nisu mirovali. Okupljalo ih se sve više, a tijekom dana tri su puta pokušali blokirati granične prijelaze. Prvo Županja Orašje, granicu s BiH, a predvečer prema granici sa Srbijom kod Tovarnika.

Treći pokušaj bio je kada su krenuli prema Gunji, no bezuspješno jer ih je i tamo dočekala policija. Seljaci su i danas na cestama, blokirani su neki prometni pravci prema autocestama, a najavljuju da mirovati neće. U pomoć im pristižu i njihove supruge koje su najavile da će pješke do Zagreba. I dok traže sastanak s predsjednikom i premijerom, poručuju kako ih ministar Linić želi vratiti u vrijeme ručnog oranja.

"Sa svojom zapregom sam pokazao kako sam nekada davne '67. godine, to mi je bila zadnja godina, radio poljoprivredu sa zapregom i evo, nažalost, nakon politike ove naše Vlade, na čelu s ministrom Linićem i njegovim ponašanjem, mi ćemo se opet vratiti unazad toliko godina", ističe šef seljaka Slavonije i Baranje, Antun Laslo.

Zahtjeve seljaka i njihov prosvjed podržao je i osječko baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuvši kako su zahtjevi opravdani, a prosvjed legitiman i jedini način da seljaci ostvare svoja prava. 

Na sve će se danas očitovati i u HDZ-u gdje su najavili kako će održati press konferenciju u Vinkovcima.