Društvo

[VIDEO] DAN SJEĆANJA NA ZATOČENIKE LOGORA

21. godišnjica velike razmjene logoraša iz srpskih koncentracijskih logora

14. kolovoza 1992. godine na slobodu je pušteno 714 branitelja i civila.

Piše: Republika.eu / Radio Osijek

Prema odluci Hrvatskog sabora iz 2010. godine 14. kolovoz i službeno se obilježava kao Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata. 


Veličanstveni doček na Trgu Ante Starčevića u Osijeku

Srbija nije ni priznala postojanje logora na svom teritoriju a Hrvatsko društva logoraša srpskih koncentracijskih logora je prije 11 godina DORH-u dostavilo kaznenu prijavu zbog zločina nad logorašima, a prije sedam godina kaznenu prijavu predali su i u Srbiji ali se s prijavama još nije dogodilo ništa

Predsjednik Društva logoraša Danijel Rehak kaže da je većina logoraša službeno nepriznata jer ih nije evidentirao Hrvatski Crven križ. Kroz 64 logora prošlo je prema podacima 8 tisuća ljudi, ali kroz zatočeništvo i 30 tisuća, 300 ih je u logorima umrlo, a oko 2 i pol tisuće stradalo je od trenutka zarobljavanja do dolaska u logore. Prema podacima Društva logoraša, najmlađi zatočenik u Stajićevu bio je dječak od 8 godina a najstariji je imao 90.

Današnja obljetnica bit će obilježena svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru a u 12 sati na mjestu razmjene u Nemetinu gdje je uređeno spomen područje. 

U Đakovu će izaslanstvo grada položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima.

Izvor: Radio Osijek