Društvo

VIKALI 'OVO JE SRBIJA!'

Srpski navijači s transparentima na ćirilici, a njihovi mediji herojski grad proglasili srpskim!

Odmah prvoga dana Europskog prvenstva u košarci za juniorke, koje se igra u Vukovaru i Vinkovcima, zbog incidenta na prvoj utakmici koja je igrana u Sportskoj dvorani u Borovu naselju reagirala je policija radi provokacije navijača. Na utakmici Srbije i Grčke skupina od 70-ak navijača sa srpskim zastavama bučno je navijala za Srbiju.

Gledatelji iz dvorane kažu kako je ta skupina navijača uzvikivala i 'Kosovo je srce Srbije', 'Vukovar je srce Srbije'   FOTO:Screenshot/Kurir
Piše: Republika.eu

Među svim tim zastavama bila je jedna zastava srpske nacionalne manjine na kojoj je bio natpis 'Vukovar' ispisan na ćirilici. 

Prema riječima jednoga od očevidaca cijeloga događaja, policajac nije znao smije li se koristiti takva zastava ili ne pa je kontaktirao policijsku postaju. Poslije toga je zajedno s još jednim policajcem krenuo među navijače tražeći da mu se preda sporna zastava. Međutim, navijači su se tome usprotivili, počela je prepirka te je jedan od njih, za kojega ovaj očevidac kaže da je vjerojatno navijački vođa, bacio zastavu među ostale navijače, javlja Večernji list.

Potom je uslijedilo naguravanje s dva policajca, da bi se situacija ubrzo smirila. Ubrzo je u dvoranu stiglo policijsko pojačanje. Gledatelji iz dvorane kažu kako je ta skupina navijača uzvikivala i 'Kosovo je srce Srbije', 'Vukovar je srce Srbije', 'Ovo je Srbija' i slično. Od policije Večernjak doznaje i da je poslije tog događaja sve proteklo mirno, ali i da policija traga za vođom navijača koji se ubrzo izgubio iz dvorane.


"Trenutno nemamo nikakvih preciznih infromacija. Znat ćemo više tek pošto izvršimo očevid. Zasad možemo potvrditi da je bilo određenih događanja u Sportskoj dvorani u Borovu naselju i da je reagirala policija", rekao je Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU Vukovarsko - srijemske županije.

Srbijanski mediji idu korak dalje pa Vukovar nazvivaju i svojim gradom. Naime, hvale izvrsnu atmosferu na utakmici i daju prostora i 'šestom igraču', odnosno dobroj podršci iz publike. Srbijanski list 'Kurir' izišao je s naslovom: 'Srpski Vukovar: Navijači pružili spektakularnu podršku košarkašicama Srbije'. Izbornik košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Kovačić nakon utakmice je komentirao:

 "Za kraj, moram da istaknem neverovatnu podršku koju smo imali od naših navijača u Vukovaru. Napravili su takvu atmosferu kakvu nisam doživeo za 41. godinu koliko se bavim trenerskim poslom. Od srca im se zahvaljujemo i obećavamo da ćemo im prirediti još razloga za slavlje na ovom Evropskom prvenstvu".