Društvo

'PRISILJENI SMO PROSVJEDOVATI'

Seljaci od 16 sati idu u blokadu granice! Ultimatum Milanoviću.

Na današnjem sastanku Stožera za obranu hrvatskog sela u Retkovcima, seljaci su odlučili dati ultimatum premijeru Zoranu Milanoviću da se do 18 sati očituje o sastanku s njima koji se mora održati u roku od 24 sata...

Deseti je dan prosvjeda seljaka   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Media Servis

[15:32]
Od 16 sati idu u blokadu granice i izlaze na autocestu, poručio je član pregovaračkog tima Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić.

"Znači svi traktori koji su vani u devet županija i priključuju nam se tri nove županije i idemo u totalnu blokadu od 16 sati. Do 18 sati čekamo da se premijer očituje gdje će biti taj sastanak, u Zagrebu ili Slavoniji. I dajemo mu onda krajnji rok od 24 sata da održi taj sastanak. To je znači sutra do 18 sati. U protivnom, idemo svi, kompletno 12 županija u Zagreb. Napravit ćemo kolaps", poručio je Pipić.


Nije nam drago što prosvjedujemo, ali prisiljeni smo

Nakon jučerašnje blagdanske deblokade, traktori nezadovoljnih seljaka, ponovno su u pokretu.

Među 30-ak onih koji su tijekom dana bili parkirani uz sjeverni trak đakovačke obilaznice, tek koji metara od ulaza na Slavoniku, čekujući konačnu odluku o ponovnoj blokadi prometa, bio je i Mato Šifner iz Gašinaca.

"Nije nam drago što smo tu. Željeli bi da smo kod kuće, da radimo, ali jednostavno moramo. Prisiljeni smo. Ne možemo. Ako nam država ništa ne pomogne, gotovo je s našom poljoprivredom", ističe Šifner.

Od početka prosvjeda Šifner ne krije svoje raspoloženje.

"Osjećaj neuspjeha, znači osjećaš se jadno, beznadno, bez perspektive i budućnosti, a osjećaj da nisam svemu ja kriv. To me još više razjeda i rastužuje, zato što smatram da je jako puno krivice za to na drugim stranama", naglašava Šifner.

Ovogodišnja cijena pšenice, u usporedbi s prošlogodišnjom, samo je jedan pokazatelj stanja u kojem se nalaze seljaci, pojašnjava Šifner.

"Kad smo ponovno to posijali, kad smo uzeli repromaterijal, kad je to sve još i poskupjelo i kad je manje urodilo zbog kiše i svega, cijena je smanjena. Za koliko? Za nekih 25 do 30 posto. Jednostavno, to ne može na taj način funkcionirati. Sve se ruši kao kula od karata", ističe Šifner.

Nezadovoljni poljoprivrednici svjesni su da nema novaca, no ipak očekuju pomoć države.

"Ako ništa ne pokušamo i ne probamo napraviti, pa tko sve to može mirne savjesti gledati. Samo netko tko je pokvaren, bezosjećajan ili bešćutan", zaključuje Šifner.


[12:14]
U Retkovcima kod Vinkovaca traje sastanak predstavnika seljačkih udruga na kojem se odlučuje o daljnjim koracima.

Istovremeno nakon jučerašnjeg primirja zbog Velike Gospe blokade prometnica se nastavljaju, a punktovi bi se danas trebali otvoriti i u tri nove županije - Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj.

"Prosvjedi su i dalje spontani. Sada ljudi po županijama i punktovima, ili neki svojevoljno odlučuju vrijeme i 'tajming' kada i kako. Kod mene neki su najavili za 12 sati idu van", istaknuo je Zvonko Pipić iz Virovitičko-podravske županije.

Blokade granica zasad ne bi trebalo biti, no ta mogućnost u danima koji slijede nije isključena, poručuju pojedini predstavnici seljaka.

Supruge i djevojke prosvjednika sutra iz Đakova kreću pješke prema Markovom trgu u Zagrebu. Idući tjedan predstavnike seljaka trebao bi primiti predsjednik Ivo Josipović.