Virovitičko-podravska

LJETNI KAMP MLADIH UDRUGE ZELENI PROZOR

Mladi iz 17 država na Jankovcu

Raspravljalo se o političkoj problematici u europskim državama

Sudionici kampa bili su oduševljeni prirodnim ljepotama Jankovca   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

"Prvi put sam u Hrvatskoj i iznenađena sam ljepotom Jankovca", izjavila je Gina Arvai (20) iz Luxembourga, jedna od 60 sudionika ljetnoga kampa mladih, koji je na Jankovcu organizirala udruga Zeleni prozor iz Zagreba. Ta udruga bavi se međunarodnom suradnjom na području zaštite okoliša i održivog razvoja, a njezini su temeljni ciljevi promocija održivog razvoja, javno zagovaranje zaštite prirode, okoliša i ljudskih prava te edukacija građana, posebno mladih, o tim temama. Na Jankovcu su od 10. do 16. kolovoza bili članovi nevladinih organizacija iz 17 europskih zemalja, da bi sudjelovali u različitim radionicama i raspravama vezanim uz trenutačnu političku problematiku u svojim i drugim državama.

Suradnička i razvojna mreža istočne Europe (CDNEE) mreža je “zelenih” organizacija mladeži iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, utemeljena 2003. godine, koja želi promicati ljubav i opraštanje, motivirati mlade ljude da rade i rastu zajedno te da se slobodno kreću preko nacionalnih, kulturnih i političkih granica, kako bi prevladali prepreke u glavama koje ih sprječavaju da međusobno surađuju. Njihovo volontersko djelovanje usmjereno je na takvo osnaživanje mladeži na poslijeratnim područjima Balkana.

Kamp na Jankovcu naslovljen je “Regenerate Europe! Youth Activism, Political Participation and Direct Democracy”, a njegove sudionike pozdravili su i zaželjeli im dobrodošlicu pomoćnik direktora Turističkog ureda TZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Mikolčić, zamjenik načelnika Općine Čačinci Alen Jurenac, direktorica Turističkog ureda Čačinci Ana Štefičar, voditeljica Planinarskog doma Jankovac Jelka Pavlović i predstavnici Parka prirode Papuk.

Spomenuta Gina već je pet godina članica nevladine organizacije Young Luxembourgish Greens i u tom periodu sudjelovala je u mnogim kampovima i sličnim akcijama u brojnim europskim državama.

"Hrvatska je jedna od najljepših država koje sam posjetila i s hrvatskim ljepotama upoznat ću svoje kolege i prijatelje", rekla je Gina. 

IZVOR: Glas Slavonije