Društvo

ZATEČENI SU I ZGROŽENI

NHS traži sastanak u vezi najave produljenja radnog vijeka

Najavu produljenja radnoga vijeka do 67. godina starosti, priopćenjem su komentirali Nezavisni hrvatski sindikati, koji ističu kako su zatečeni i zgroženi tom informacijom te traže da se hitno organizira sastanak predlagača tih promjena iz Vlade RH i socijalnih partnera.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić   FOTO:Robert Anić/PIXSELL
Piše: Media Servis

NHS ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću zamjera kako o namjeri produljenja radnog vijeka za stjecanje prava na punu starosnu mirovinu, nisu upoznali socijalne partnere, posebice sindikate, koji zastupaju interese radnika-budućih umirovljenika.

"Osim toga, očigledno je, kako je Vlada već sve pripremila te kako je i javno savjetovanje koje je Ministarstvo provodilo od 2. srpnja do 1. kolovoza ove godine o Nacrtu prijedloga Zakona o mirovinskom osiguranju bila tek predstava za javnost. Dakle, Vi ste već iznijeli gotove stavove u vrijeme dok je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću još trajalo", ističu u priopćenju.

Naglašavaju kako mirovinski i zdravstveni sustav pripadaju samim temeljima socijalne države te da sve promjene koje se u njima rade nose i kratkoročne i dugoročne posljedice za građane i da zbog toga one moraju biti društveno raspravljene i duboko promišljene.

"Ovako kako ih je Vlada RH domislila, duboko su protiv interesa naroda. Jasno je kako Vlada RH svoj nedostatak gospodarske i socijalne strategije rješava preko leđa građana. Svi znamo kako je mirovinski sustav prenapregnut zbog prevelikog broja umirovljenika (koji nisu krivi što ih je dobar dio, ne njihovom voljom, prijevremeno umirovljen) i premalim brojem zaposlenih koji uplaćuju u mirovinski sustav. Kako vlada ne nalazi rješenje za povećanje zaposlenosti najavljuje izmjene i fleksibilizaciju Zakona o radu jer su tobože radnici, zbog prevelike razine zaštićenosti, krivi što kriza još traje i nema ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta, a istovremeno se želi usporiti odlazak zaposlenih u mirovinu kako bi se smanjio pritisak na mirovinski sustav.

Sve je to jednostavno krajnje neprihvatljivo i na tragu je neoliberalnih doktrina MMF-a, Svjetske banke, bonitetnih agencija i tobožnjih neovisnih gospodarskih analitičara. Kao što neće povećanju zaposlenosti doprinijeti fleksibilizacija tržišta rada i obespravljivanje radnika, tako ni olakšanju pritiska na državni proračun i mirovinski sustav neće doprinijeti dosmrtno produljenje radnoga vijeka uz istovremeni kasniji ulazak mladih u svijet rada i sve nesigurnije oblike rada tijekom radnoga vijeka, zbog čega će ti budući radnici biti prisiljeni raditi u sve dublju starost kako bi bar malo ublažili buduća teška preživljavanja s ionako preniskim mirovinama, a koje će ionako sve kraće primati jer će, sve izrađeniji, u mirovinskom dobu sve kraće živjeti.

Za nas u Nezavisnim hrvatskim sindikatima takva su rješenja potpuno neprihvatljiva baš kao i daljnje zaobilaženje socijalnih partnera u promišljanju promjena u mirovinskom sustavu", zaključuju u NHS-u i poručuju kako zbog toga traže da se hitno organizira sastanak predlagača tih promjena iz Vlade RH i socijalnih partnera.