Nogomet

NK OSIJEK NA PREKRETNICI

Klub je danas u vlasništvu Grada Osijeka i obaveza je Grada skrbiti o njegovim potrebama, ili javno priznati: NK Osijek nas ne zanima!

Nije dugo trebalo da financijski problemi opet počnu izjedati tkivo NK Osijek.

Detalj sa utakmice NK Osijeka iz boljih vremena   FOTO:Davor Javorovic/Vecernji list
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Oni obično na površinu izlaze kada nema rezultata, a bijelo-plavi su baš u takvom razdoblju. Neimaština je u takvim trenucima savršen alibi za sve probleme. Osječki prvoligaš igračima i Radnoj zajednici duguje pet mjesečnih primanja, ostalo je još dugova i iz preoblikovanja, a sve to se sporo ili nikako rješava, pa se opravdano postavlja pitanje ima li NK Osijek uopće budućnosti. Nakon preoblikovanja stalno se miješaju kruške i jabuke u priči tko zapravo treba nabavljati novac. U normalnim okolnostima to bi trebalo izgledati ovako: vlasnik (Grad Osijek) trebao bi osigurati bar 80 posto budžeta, a klupski operativci kroz transfere, marketinške aktivnosti i prodaju ulaznica ostatak. U biti, u takvim okolnostima svaki bi transfer zapravo predstavljao bonus koji bi samo omogućavao još mirniji život ili bi se novac od njih mogao reinvestirati u ojačavanje momčadi.

Malenica na prodaju

E, tako bi to trebalo biti u normalnim okolnostima, ali u Gradskom vrtu one nisu stanovale valjda nikada, a hoće li ikada, to nitko ne može jamčiti.

- Znam da je puno kritika na račun rada Uprave, ali trudimo se i pokušavamo stabilizirati klub na sve moguće načine. Nije to uopće lak posao u današnje vrijeme. NK-u Osijek za normalan život godišnje treba 8 - 10 milijuna kuna, a mi imamo tek tri. Jasno, ne sjedimo prekriženih ruku, tražimo rješenja, ali bez pomoći vlasnika teško može funkcionirati. Ne mislim pri tome da nam treba dati novac iz proračuna. Ima i drugih načina kako nam se može pomoći. Gradonačelnik nam svojim ugledom sigurno može otvoriti vrata potencijalnih sponzora - kaže Zdravko Josić, predsjednik Uprave NK Osijek, pa dodaje:

- Obećana nam je pomoć u nekoliko navrata i očekujem da će se to i realizirati. Dotad se moramo snalaziti na svoje načine.

Poruka je jasna. “Svoj način“ znači opet transferiranje nekog od igrača. Prvi u redu stoji talentirani vratar Marko Malenica, oko njega se stalno nešto kuha, ali nikako da se dogodi nešto konkretno.

- Ima zanimanja nekoliko europskih klubova za njega. To je sve što mogu reći u ovom trenutku o toj temi - tajnovit je Josić.

Ipak, više je nego primjetno kako predsjednik Uprave vrlo ozbiljno računa na taj transfer. Voda je došla do grla i pod hitno je potrebno nabaviti novac za isplatu plaća.

- Imam ja plan prema kojem bismo do Nove godine opet trebali očistiti sve dugove. Trebali bismo biti stabilni, a to znači redovito servisiranje tekućih troškova - kaže Josić.

Hajdukov model

Osijek je u vrlo nezavidnoj situaciji jer prošla su vremena u kojima se živjelo po onoj nitko ti ne može dati koliko ti ja mogu obećati. Nekada su u HNL-u svi živjeli na taj način, a danas ima nekoliko stabilnih klubova koji redovito plaćaju i takvi su napravili iskorak. Ostali se koprcaju, ali pitanje je do kada. Igrači su u širokom luku počeli zaobilaziti takve sredine, što je normalno, a konkretno kada je Osijek u pitanju ova je sezona najbolji primjer da se ni na mlade ne može osloniti do kraja. Moraju oni kraj sebe imati nekoliko iskusnijih ljudi.

Jedan od rješenja za NK Osijek mogao bi biti i model prema kojem je Hajduk rješavao svoje probleme, a tamo je slična vlasnička struktura. I tamo Grad Split ima većinski paket dionica, pa je kao pomoć klubu pristao biti jamac za kredit. Možda bi se tako nešto moglo provesti i u slučaju osječkog prvoligaša.

- O takvoj opciji nismo još ozbiljno razmišljali, a nema ni smisla jer prvo bi o tome trebalo popričati s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem - kaže za kraj Josić.

Načini da se NK Osijek sredi postoje, samo je potrebno pokazati više volje, a u međuvremenu i dalje treba tragati za jedinim dugotrajnijim rješenjem – pronalaženjem strateškog partnera ili novog vlasnika. No, to je teška misija, posebno u današnjim recesijskim vremenima.

Izvor: Glas Slavonije