Brodsko-posavska

BRODSKI SLIKAR STVARA ČETIRI DESETLJEĆA

Josip Šimić u slikama čuva toplinu doma, djetinjstva i slavonskih njiva

Brodski slikar Josip Šimić puna četiri desetljeća slika ulje na staklu, platnu i kartonu na drvenim uporabnim predmetima i daskama, slika akvarel i temperu..., a zbog posebnog slikarskog rukopisa, iz kojega “izvire duša”, znan je i cijenjen ne samo među Brođanima nego i među brojnim ljubiteljima likovnosti u Zagrebu, Karlovcu, Vinkovcima, Požegi..., pa i izvan Hrvatske.

Josip Šimić u Brodskim Zdencima - atelijer u rodnoj kući   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu te velik broj skupnih izložbi, kao i likovnih radionica te sudjelovanja na brojnim kolonijama svjedoče Šimićevu vrijednost. Izlagao je na XV. i XVI. biennalu Slavonije te na hrvatskim trienalima akvarela, član je HDLU-a Zagreb od 1998. godine, te dobitnik priznanja Grada Slavonskog Broda za 25 godina slikarskog djelovanja. U brodskim izložbenim salonima više je puta izlagao - pokazao je cikluse Život, Fašingari, Ulja na staklu, Madarače i Obojana drveta, iz kojih se uglavnom iščitava povratak djetinjstvu i rodnim Brodskim Zdencima, gdje povučen u ljepotu prirode, u smiraj dana najradije stvara. 

"Godinama promatram njive (Madarače) u Zdencima, i sve što se događa, predivne zalaske sunca..., a svoj doživljaj onda pokušavam prenijeti na papir, platno, drvo", kaže Šimić.

Njegovi radovi nisu samo slike nego i objekti, oslikana vrata, stranice starinskih kreveta, drveni okviri zrcala, ormari, kredenci, “šifunjeri”, a tu su i komadi drveta uzeti iz prirode, uske trake drvenih letvica..., u čijoj se izvornosti krije izrazita arhaičnost. “Obojanim drvetima”, primjerice, često ilustrira suncokret, oblak, brazdu, žetvu, dugu, ditiramb, mjesečinu…, svjedočeći kako su ovi radovi, kao i njegov cjelokupni opus, iznjedreni prije svega kroz slobodu i ljepotu stvaralaštva.

IZVOR: Glas Slavonije