Društvo

ZDRAVSTVO

Muškarac kod Lonjskog polja prvi ove godine zaražen virusom zapadnog Nila?

Još nije potvrđena sumnja na prvi slučaj zaraze virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj ove godine. Nalaz iz Italije treba stići za tri tjedna, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo već potvrđuju da je ta mogućnost vrlo vjerojatna...

Komarac   FOTO:Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Piše: Media Servis

U HZJZ-u potvrdili su kako postoji velika mogućnost da je upravo virusom zapadnog Nila bio inficiran mlađi muškarac, koji se ovih dana liječio u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' zbog upale moždane ovojnice. Virus se inače prenosi ubodom zaraženog komarca-vektora koji se hrani krvlju zaražene ptice i konja, no ne prenosi se s čovjeka na čovjeka.

U Hrvatskoj je lani zabilježeno sedmero zaraženih, a je li spomenuti slučaj muškarca iz okolice Lonjskog polja prvi ove godine, znat će se kad stigne nalaz iz talijanskog laboratorija, rekao je dr. Aleksandar Šimunović iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

"Postoji mogućnost, vjerojatna mogućnost da se ipak radi o prvom slučaju zaraze virusom zapadnog Nila. Ali ponavljam, ne možemo to sa stopostotnom sigurnošću tvrditi. Potvrdi test će biti gotov za tri tjedna i onda ćemo definitivno znati", zaključio je dr. Šimunović.