Lokalni izbori

PAD NA PRVOM ISPITU ODGOVORNOSTI

Sukobi u tzv. "Portanova koaliciji". Vrkić poništava natječaj, jer se ne mogu dogovoriti koga će zaposliti u vrtićima?!

S ponosom je GOGO lista prije nešto više od mjesec dana isticala da se njezin prijedlog da se zapošljavanje u Gradskoj upravi i gradskim poduzećima mora obavljati putem javnih natječaja u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje počinje provoditi. Taj je početak trebao biti u Centru za predškolski odgoj Osijek u kojemu je sredinom srpnja raspisan natječaj za zapošljavanje 12 odgojiteljica na neodređeno vrijeme.

Tko otpada prvi?   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Podsjećamo, GOGO je na lokalnim izborima podržao Ivicu Vrkića za gradonačelnika, postavljajući svoje nekakve demagoške uvjete među kojima se isticala krilatica Grad jednakih šansi. Naime, GOGO je postavio, između ostaloga, uvjet - podržat će gradonačelnika Vrkića i novu gradsku vlast samo ako se zapošljavanje na svim radnim mjestima u gradskoj upravi i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada bude provodilo "putem javnih natječaja i to uz korištenje stručnih službi Zavoda za zapošljavanje", a sve kako stoji u programu GOGO liste, stranačka iskaznica ili rodbinski odnos ne bi bili prednost kod zapošljavanja.

Nagađanja kako će gradonačelniku Vrkiću biti teško namiriti sve iz različitih opcija koje su ga "podržale" obistinile su se već na prvom pokušaju zapošljavanja u gradskoj ustanovi, u Centru za predškolski. Na raspisani natječaj stiglo je 110 zamolbi. U skladu s uvjetima koje je GOGO postavio Vrkiću i ostalim koalicijskim partnerima, odabir kandidata i njihovo testiranje obavile su stručne službe Zavoda za zapošljavanje i rezultate dostavile Centru za predškolski.

Međutim, na sjednici Upravnoga vijeća, čiji je predsjednik početkom srpnja, odlukom gradonačelnika Vrkića, postao Miroslav Vanek s GOGO liste, uočeno je da imena kandidatkinja odabranih za zapošljavanje nisu u skladu s rezultatima testiranja te je predsjednik Upravnog vijeća zatražio  da se razgovori obave u skladu s rezultatima testiranja te da se donese novi prijedlog kandidatkinja za zapošljavanje. Očito, račun "podrške" u izbornoj kampanji, došao je na naplatu.

Kako neslužbeno doznajemo,  na takvu je odluku burno reagirala Katica Pecnik, pedagoginja u Centru za predškolski, članica Upravnog vijeća i supruga Jaroslava Pecnika, kandidata Hrvatskih laburista za gradonačelnika, koji je također u drugom krugu podržao Vrkića i sada je dio vladajuće koalicije.

Neslužbene informacije govore da Jaroslav Pecnik prijeti izlaskom iz koalicije, te da se traži smjena predsjednika Upravnog vijeća kojega će, moguće, zamijeniti netko od laburista. Iz neslužbenih izvora doznajemo da je gradonačelnik Vrkić iz svoje vikendice na Viru odmah zatražio poništavanje natječaja za zapošljavanje 12 odgojiteljica. GOGO, čini se ni po cijenu raspada koalicije, ne odustaje od svojih zahtjeva, koji su bile preduvjet da njihovi vijećnici uopće budu dio vladajuće većine u Gradskom vijeću.

Nesumnjivo se Vrkić našao u vrlo nezgodnom položaju - teško je ispuniti sva obećanja i vratiti dugove nastale u predizbornoj kampanji ili još dalje u prošlosti, a pri tomu se držati dogovora o najavljenom "poštenom zapošljavanju", bez nepotizma i političkog i privatnog pogodovanja. Gradska je vlast pala na prvom ispitu i samo je šteta što se to dogodilo baš kod zapošljavanja 12 odgojiteljica, koje su prijeko potrebne osječkim dječjim jaslicama i vrtićima.

Dakle, interesi gradske javne ustanove, ali i interesi 12 nezaposlenih osoba u gradu Osijeku čijim se zapošljavanjem rješava egzistencijalna sudbina 12 obitelji, zbog očitog politikanstva pripadnika tzv. "Portanova koalicije", već u prvom pokušaju ostali su potpuno u drugom planu.