Nogomet

RNK SPLIT - NK OSIJEK

Može li debitant Rupnik pomrsiti račune iskusnom Mršiću?

Davor Rupnik sutra će navečer imati svoj trenerski debi među “velikim momcima”. Prst sudbine je želio da mu na prvoligaškoj premijeri suparnik bude čovjek koji ima najviše “nastupa” na klupi u HNL-u Stanko Mršić.

01.03.2013., stadion Park mladezi, Split - MAXtv 1. HNL, 22. kolo, RNK Split - NK Osijek. Henri Belle i Mihael Pongracic.   FOTO:Tino Juric/PIXSELL
Piše: Glas Slavonije

Taj podatak ogledu u Parku mladeži dat će posebnu dimenziju jer će i te kako zanimljivo biti vidjeti što može trener koji je na pragu svoje karijere protiv “starog lisca” kakav je Stanko Mršić. U taj ogled Rupnik ulazi kao potpuni autsjader. Šahovskim rječnikom rečeno, Mršić će i oko pitanja igračkog kadra imati “damu i dva topa više” i prije nego što utakmica počne, ali Rupnikov je karakter željezan. On nikome ne priznaje bilo kakvu prednost. Ako dovoljno dobro poznate Rupnika, onda vam je jasno da to nije demagogija. On doista vjeruje u to. Nažalost, Rupnikov je najveći problem uzdrmana momčad, koja ni prije šoka od Istre 1961 nije bila goropadna, a veliko je pitanje u kakvom ju je stanju preuzeo novi trener “bijelo-plavih”.

- Tom problemu posvetio sam najviše vremena otkako sam preuzeo momčad. Razgovarao sam s većinom igrača i mislim da sam uspio podići njihovo samopouzdanje. Sutra navečer u tom smislu ne očekujem nikakve probleme - poručuje Rupnik.

O okršaju sa Splitom uglavnom je govorio “u šiframa”. Puno je pričao, a malo toga rekao. Očito je da pokušava sakriti svoje zamisli kojima misli zaskočiti Mršića.

- Stanko je najjači baš u blokiranju suparnikovih napadačkih zamisli. Zato mu ne želim dati ni najmanji trag kako ćemo igrati - jasan je novi Osijekov trener.

Možemo se kladiti da će mijenjati formaciju, ali on ni to ne smatra posebno važnim.

- Što znači formacija? Pa nećemo u Splitu igrati šah da se striktno držimo nekih linija. Meni je najvažnije da momčad bude spremna trkački i taktički odgovoriti na zahtjeve koje ću staviti pred nju. Sve drugo je sekundarno - odlučan je Rupnik, pa dodaje:

- Protiv svih želim igrati isto, napadački. Sad, pitanje je u kojoj mjeri ćemo to moći ostvariti. Pokušat ću prilagoditi zahtjeve trenutačnim mogućnostima momčadi.

Sastav koji će poslati na travnjak Parka mladeži krije kao zmija noge. Opet zbog Mršića i njegovih predviđanja. Izvjesno je da na put neće ozlijeđeni Mile Škorić, a u konkurenciju je konačno ušao Goran Ljubojević. I to je to. Nikakav drugu naznaku Rupnik nije dao. Ipak, otkrio je bar jednu kartu na koju će igrati.

- Pritisak će umnogome biti na leđima Splita. Puno se uložilo, očekuje se rezultat, moraju biti nervozni. Ja i moja momčad možemo biti mirni. To moramo probati iskoristiti. Osobno očkujem da ćemo se iz Splita vratiti zadovoljni - kaže šef stuke u Gradskom vrtu.

Za kraj je komentirao izostanak Splitovih uzdanica Ivice Križanca i Ante Rebića.

- Križanca bih usporedio s tim što mi nemamo Ivo Smoju. Kapetan, vođa na terenu koji daje mirnoću. O Rebiću je dovoljno reći da je Osijeku uvijek zadavao gadne probleme. Dakle, dobro je što ih nema - zaključuje Davor Rupnik, novi trener NK Osijek