Događanja

ZAVRŠENA ŠESTA RUNDA KOE-a

Drifterski cirkus zadimio Osijek

Drifterski vikend u Osijeku zaključen je finalom prvenstva Queen od Europe, atraktivnim driftericama, borbom domaćih vozača i teatralnom snagom automobila klase PRO. Veliki cirkus King of Europe ide dalje

Queen of Europe   FOTO:Johum
Piše: Republika.eu / Priopćenje

Osijek ne pamti ovoliko dima jer protekli je vikend sportsko-poslovna zračna luka Čepin ugostila čak četiri drift natjecanja. Kako je i bilo najavljeno trodnevni event okupio je prestižno europsko natjecanje King of Europe (KOE) u sklopu kojeg se voze klase PRO Series i STREET Legal Series te posebno atraktivna utrka ženske lige Queen of Europe. Natjecanje 30-ak inozemnih vozača i vozačica, kao i sami event, začinili su domaći dečki koji su tijekom vikenda odvezli treninge i kvalifikacije za drugu utrku Croatian Drift Challengea. Trebalo se odvesti i finale, ali vrijeme nije dozvolilo. 

Već je u petak bilo jasno da će ovaj vikend iznjedriti samo najbolje vozače jer kombinacija prevrtljivog vremena s pljuskovima i grube podloge nije dozvolila jednostavnu dominaciju snažnijih automobila. Kad bi brzi pljusak oprao stazu u prvi su plan izbili tehnički napredniji vozači, a potom bi jako sunce ponovno laganu prednost dalo monstrumima s motorima preko 500 KS. 

Subotnje je popodne osim još jednog pljuska donijelo i prve kvalifikacije, pa su se i liste TOP 16 vozača po klasama počele popunjavati. Zanimljivo je bilo pratiti i kako su domaći vozači morali kalkulirati, što je svakako bilo potrebno. Naime, vozači hrvatskog prvenstva CDC mogli su nastupiti i u europskom KOE-natjecanju u klasi Street Legal gdje se nije naplaćivala nikakva kotizacija.  Zato su se iste kvalifikacijske vožnje bodovale na dva različita načina. Po pravilima hrvatskog prvenstva za CDC, a onda i za King of Europe gdje je u bodovanje uključena i telemetrija.

Pomaknuta satnica zbog loših vremenskih uvjeta je mnogima pomrsila račune, no tri hrvatska vozača su se uspješno kvalificirala u King of Europe Street Legal. U prvom redu je to bio Josip Žagar Zax koji je u konkurenciji sa strancima završio treći te ukupno bio najbojli hrvatski vozač na eventu. No mira mu nije dao Marko Brkljačić koji je sa Zaxom vodio žestoku borbu. Zajedno su ponudili i najuzbudljiviji twin drift tijekom čitavog vikenda. Marko je na koncu završio na četvrtom mjestu u poretku KOE Street Legal serije. 


Poslastica su svakako bile natjecateljice, vrlo atraktivne vozačice serije Queen of Europe čije se ovogodišnje finale vozilo upravo na slavonskoj ravnici. Posjetiteljima je bilo teško prosuditi dive li se više talentu Ariane Corallo koja drifta a ima samo 17 godina, atraktivnoj Noor Daoud porijeklom iz Palestine ili fantastičnim i konkretnim vožnjama finala u kojem su vozile Karolina Pilarczyk iz Poljske i pobjednica Queen of Europe Danielle Murphy iz Irske u svom Nissanu Silvia S13. Cure su svoj obol prvenstvu na kraju dale zavjesom dima roze boje iz posebnih guma. 

Vrhunac automobilske tehnike i vozačkog umijeća bio je rezerviran za nedjelju navečer. Dečki koji voze seriju KOE PRO krenuli u borbu po također prevrtljivom vremenu. Pala je kiša i oko 1000 KS u BMW-u Adama Franka jednostavno nije došlo do izražaja. Eliminacijske vožnje twin-drifta na samo nekoliko centimetara udaljenosti uz oblake dima ostavile su sve bez daha. Upravo je zbog skliske podloge iznenadio Uwe Saner koji je s običnim i slabijim BMW-om E36 stao uz bok velikim dečkima i završio kao četvrti. Finale je bilo vrlo usko jer vožnja se ponavljala čak tri puta. Pobjeda je na koncu otišla u ruke Slovaku Norbertu Kovaciku u BMW-u E46 M3, a kao drugi je plasiran Švicarac Philippe Gulliod s Nissanom Silvia S14. 

S takvim je rezultatima završena 6. runda King of Europe natjecanja održana nadomak Osijeka. Slijede dvoboji na mađarskom Hungaroringu 4. i 5. listopada, pa veliko finale na Slovakia ringu 19. I 20. Listopada 2013.

U svakom slučaju, kako su dečki na čepinskom aerodromu znali govoriti, komarci su za ovu sezonu dobro zaprašeni drifterskim dimom paljene gume... 

Rezultati King of Europe

Serija KOE PRO

1. Norbert Kovacik

2. Philippe Gulliod

3. Francesco Conti 

Serija STREET LEGAL

1. Alexander Yazov

2. Hristian Angelov

3. Ivan Demirev 

Queen of Europe

1. Danielle Murphy

2. Karolina Pilarczyk

3. Ramona Rusu 

Croatian Drift Challenge

TOP 16

Vozač                 Broj bodova

1. Josip Žagar     45

2. Rok keršič      41

3. Dario Foler     40

4. Uroš Berdajs 38

5. Marko Brkljačić  36

6. Miha Šuštaršič    34

7. Miro Zrnčević     33

8. Goran Cvetić 30

9. Petar Kardoš 28

10. Žan Golob    24

11. Mario Falamić 20

12. Igor Stevanović 20

13. Ivica Marić  19

14. Goran Šorak  18

15. Matjaž Podboršek  15

16. Maximillian Sontachi  7 

Toliko ovoga puta iz Osijeka. Zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili, a onima koji nisu poručujemo – treba Vam biti žao i očekujemo Vas iduće godine!