Nogomet

JOŠ JEDAN BOLAN PORAZ

Bez pojačanja u obrani Osijeku se ne piše dobro

Prije početka novog HNL-a navijači Osijeka pripremali su svoje živce na najgore moguće scenarije. U startu su iz kluba slane poruke kako će ovo biti jedna od najtežih sezona za bijelo-plave.

Piše: Republika.eu

Te su se najave itekako obistinile, jer su Osječani u 7 kola ubilježili 6 poraza uz statistički podatak kako primaju točno 3 gola po utakmici.

Probali smo u susjednim ligama pronaći klub koji može "konkurirati" bijelo-plavima u ovom segmentu, međutim moramo konstatirati kako su Osječani trenutno najlošiji. Tako je u Srbiji Radnički primio 8 golova iz 3 utakmice, u Sloveniji Krka 17 iz 7, u BiH Leotar 12 iz 5, te u Mađarskoj izvjesni Mezokovesd 14 golova iz 5 utakmica.

Nećemo biti nogometni stručnjaci ako zaključimo da je obrana najveći problem, te kako je voda došla do grla. Ozljede Smoje i Kurtovića i katastrofalna forma Mikulića učinile su Osijek kantom za napucavanje HNL-a. Neiskustvo i neuigranost se najskuplje plaćaju upravo u obrani. Šimunec i Pavić su dečki iz juniora i za njih je gotovo pogubno preskočiti kaljenje u 2. ili 3. ligi. Do jučer su čuvale dečke svog uzrasta, a sada se hrvaju s Bilićem, Čopom, Benkom i ostalim prekaljenim i fizički superiornim suparnicima.
Novakovićeva prirodna pozicija je zadnji vezni, dok je Mile Škorić cijelu karijeru igrao prema protivničkim vratima da bi prošlu sezonu igrao na stoperu. Valentin Babić je trebao biti pojačanje, međutim i on se uklopio u sivilo, odnosno sve više crnilo momčadi.

Vjerujemo kako bi se igra prema naprijed poboljšala kada bi obrana djelovala čvršće i agresivnije. Osijek ima potencijal igre prema naprijed, jer Šorša, Lulić, Vitaić, Pušić i Mišić mogu pakirati dobre lopte prema napadu, ali je teško opušteno igrati prema naprijed kada znaš da iza curi na sve strane.

Zbog svega uprava kluba treba zajedno sa strukom pogledati što se to nudi na tržištu, jer prijelazni rok jošnije završen. Osijeku nedostaje stoper poput Smoje koji će koordinirati obranu. Jasno je kako novaca nema na vidiku, no bez pojačanja u obrani bojimo se kako će se "slobodan pad" Osijeka prema drugoj ligi samo ubzavati. Ne treba biti paničar, jer još uvijek ima dosta do kraja i Osijek srećom nije na dnu, međutim ovo ne sluti na dobro. Hajduk je idealna prilika za vraćanje samopouzdanja i za "ispriku" navijačima.