Brodsko-posavska

KORISTE TESLIN IZUM

Brođani bežično provode električnu energiju

Inovatori iz Brodsko-posavske županije su svojim pokusima pokazali kako je prijenos električne energije moguć pomoću Teslinog transformatora. Otkriće je, između ostalog, najprikladnije za električne automobile.

Ivan Jakobović   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Inovatori iz Brodsko-posavske županije Ivan Jakobović i Darko Samardžija svojim su pokusima dokazali kako je bežični prijenos električne energije moguć preko Teslina transformatora.

''Antena mora biti povezana s diodama kroz koje će proći struja. Tako dobivamo istosmjernu struju koja onda ide u kondenzator gdje se kondenzira, odnosno u akumulator gdje se puni. Takvi kondenzatorski akumulatori ugradili bi se onda u automobile zajedno s antenom preko koje bi se obavljalo punjenje'' pojašnjava Jakobović.

On dodaje kako su Teslini transformatori dosad tretirani kao "zabranjeno znanje" i kako je na ovaj način srušen mit o nemogućnosti bežičnog prijenosa struje. Najveći problem kod električnih automobila dosad je predstavljao kratki spoj prilikom sudara, jer bi tada baterija na automobilu eksplodirala. To je riješeno na način da su baterije razdijeljene na mnogo mikrobaterija, paralelno-serijski povezanih u grozdove.

''Prolaskom automobila kroz te objekte, napon s transformatora automatski bi dolazio na sklop i bateriju postavljene na autu. Umjesto nekoliko sati, nadopunjavanje baterije tako bi trajalo svega desetak sekundi i moglo bi se obavljati po cijeloj Hrvatskoj, a naplaćivalo bi se kroz cestarinu.'' dodao je Samardžija.

Praktičnom primjenom Teslina transformatora ostvarila bi se ušteda vremena i novca, razmjeri ekološkog učinka takve uporabe su ogromni.

IZVOR: Večernji list