Društvo

MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

U Hrvatskoj se još uvijek traga za 1.702 građana nestala u Domovinskom ratu

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba koji se širom svijeta obilježava kao prisjećanje na osobe nestale nestale zbog posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava. Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja dvanaestu godinu zaredom obilježava ovaj dan, a središnji je skup na državnoj razini održan u Varaždinu. Nakon svete mise zadušnice u varaždinskoj katedrali, održana je svečanost u kazalištu, na kojoj je bio i ministar branitelja Fred Matić. Još uvijek se traga za 1.702 hrvatska građana nestala u ratu, rekao je ministar...

Vukovarsko groblje   FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Prošlo je puno godina od rata, međutim mi moramo sanirati posljedice rata. Najveća posljedica koja je ostala iza rata je pitanje rješavanja sudbine nestalih osoba. Hrvatska je riješila sudbine svojih nestalih osoba u više od 80% slučajeva. Međutim, mi nismo zadovoljni i nikada nećemo biti zadovoljni dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu", rekao je Matić.

Među pet nestalih policajaca Policijske urpave varaždinske je i suprug Blaženke Đurđek.

"Znate kakvi su problemi. Teški su oni dani kad trebate na groblje, nemate kud. Srce vas boli, duša se para, godine idu, mi istinu ne znamo. To je najteže. Kad bi bar našli humak i mogli položiti cvijeće, zapaliti svijeću, onda bi to bilo to. Ovako se organiziramo, ljudima dajemo na znanje da postojimo, da postoji još mnogo ljudi koji se potražuju, a istina je na drugoj strani", istaknula je Đurđek.

Na pitanje poduzimaju li instutucije dovoljno kako bi se pronašli nestali branitelji, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir odgovara.

"Što se tiče nas obitelji, ne rade. Jer da rade mi ne bi ni slali ovakve poruke. Znači, postoji ta jedna politička blagost u cijeloj priči i mi smo uvjerenja da bi se moglo puno više napraviti", rekla je Alvir.