Društvo

PUČKA PRAVOBRANITELJICA

Protiv određivanja dobne granice za zdravstveno osiguranje kod studenata

"Određivanje dobne granice za redovite studente, od 26 godina, u kojoj prestaje vrijediti zdravstveno osiguranje, sa stanovišta zaštite ljudskih prava nije prihvatljivo", reagirala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović na odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o uvođenju dobne granice za korištenje zadravstvenog osiguranja kod studenata.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Pozdravljamo najavljenu inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kako bi svi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u trajanju od 8 godina od trenutka upisa na studij. Napominjemo, međutim, kako bi trebalo dopustiti mogućnost prilagodbe navedene granice, zevši u obzir duljinu trajanja pojedinog studija, razinu studija (dodiplomski, poslijediplomski), kao i sve opravdane okolnosti prekida studija, kao što su bolest, briga o bolesnim članovima obitelji, trudnoća itd.

Pučka pravobraniteljica stoga poziva nadležna ministarstva da uvaže i navedene elemente, kako bi u konačnici zakonsko rješenje jamčilo pravedan i uravnotežen pristup pravu studenata na zdravstveno osiguranje i zaštitu", stoji u priopćenju pučke pravobraniteljice Lore Vidović.