Društvo

NA BUŠIĆEVU SPROVODU THOMPSON, BUDIŠA, KOSOR...

Nekoliko tisuća prijatelja i političkih štovatelja, ispratilo Zvonka Bušića

Brojne osobe iz političkog i javnog života oprostile su se danas na zagrebačkom Mirogoju, hrvatskog emigranta koji je u nedjelju počinio samoubojstvo.

Sprovod Zvonka Bušića na zagrebačkom groblju Mirogoj   FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
Piše: Media Servis

Procjenjuje se da je na pogreb stiglo nekoliko tisuća ljudi.

Bušić je podsjetimo prije pet godina pušten na slobodu iz američkog zatvora, gdje je služio 32-godišnju zatvorsku kaznu zbog otmice zrakoplova 1976. godine i zbog postavljanja bombe pri čemu je poginuo američki policajac.

Pri povratku u Hrvatsku politički se aktivirao, no ubrzo i povukao razočaran stanjem u državi. Pokopan je uz grob Brune Bušića te uz ratnog ministra Gojka Šuška.

– Tvoj otac Peija umro je s tvojim imenom na ustima, a majci si pisao za sahranu. Zvonko, ti si sada sa svojim Peijom i svojom Kondušom – kazao je fra Marić čitajući dio Bušićevog pisma napisanog za majčinu sahranu. Na grobu pokojnika glumac Rene Medvešek pročitao je govor fra Joze Grbeša koji je Bušića posjećivao u zatvoru.

– Još pamtim robijaški broj-03941158. Shvatio sam da je drugačiji od svih ljudi, od svih Hrvata. Naši su razgovori bili o bitku, bio je zaljubljen u Hrvatsku do beskrajnosti misli – prisjetio se fra Grbeš vraćajući memoriju u vrijeme kada je Z. Bušić iskoristio pravo na jedan poziv da ga nazove i obavijesti da je konačno slobodan te kako je drugi dan po povratku u Hrvatsku obišao grobove svojih prijatelja. Z. Bušić od ovog se svijeta oprostio pjesmom “Ponosna zemlja moja je Hercegovina”.