Nogomet

UTAKMICA GODINE-UTAKMICA ČASTI

Hrvatska napada Srbiju od prve minute s Mandžukićem, Olićem i Eduardom!

SRBIJA: Stojković - Ivanović, Nastasić, Subotić, Kolarov - Matić, Fejsa - Tadić, Đuričić, Marković - Mitrović. HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Lovren - Vukojević, Modrić - Rakitić, Eduardo, Olić - Mandžukić.

Davor Šuker i Tomislav Nikolić-06.09.2013.   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Sportske novosti

U razini visoke tenzije, na kakvoj će se odvijati igra Srbije i Hrvatske, ne može se a priori govoriti o jednoj fazi, dijelu momčadi ili pojedincu koji će prelomiti utakmicu. Ovo su nadigravanja u kojem je apsolutno svaki pojedinac, taktička pretpostavka i momčadska homogenost, preduvjet da se ispuni glavni cilj - željeni rezultat. Spomenuta tenzija tek u početku može se odnositi na psihološko stanje pojedinaca ili momčadi, ali i tu je predvidljiv scenarij. Srbi će krenuti euforično u prvim minutama, a Hrvati će se truditi da taj početni nalet i entuzijazam prođu bez štete, i da što prije prijeđu u kontrolu igre. Ovisno koliko će uspješni biti u tome naši, proporcionalno će jačati ili opadati euforija domaćih.

Kako to obično biva, velika napetost zbog prirode događanja, važnosti utakmice, društvenog pritiska, odmicanjem minuta gubit će na važnosti u odnosu na presudnost igre. Ako je logično očekivati da će euforični val domaćina na početku primorati naše da se prioritetno obrane, logično je i da će se Srbija ispuhati nakon 10-15 minuta. To, naravno, pod uvjetom da naši polako ali sigurno iziđu iz defenzivne zone posjedom lopte, mirnoćom kojom bi snizili ritam utakmice, a onda vrebali trenutak za pogodak. Hrvatskoj je, naime, nužna pobjeda. Dakle, ključno je u našem slučaju da se u tu fazu (ako se dogodi!) smirivanja utakmice uđe bez rezultatskog minusa.

Domaćini će, ako Mihajlović opet ne iznenadi izborima, igrati u 4-2-3-1 sustavu, unutar kojeg imaju nekolicinu izrazito hitrih ( Marković, Tadić ili Tošić, Đuričić) ofenzivnih igrača, zavidnog tehničkog potencijala. Velika novost je, a problem za Štimca, što se uključio Nemanja Matić. Izvanredan vezist svojim znanjem i fizikalijama može vrlo uspješno povezati dva dosad razjedinjena bloka momčadi - snažnu obranu i ubojitu liniju polušpica. Uspije li ih zalijepiti u jednu cjelinu, plitku formaciju koja se kompaktno kreće u smjeru lopte, za Hrvatsku će to biti veliki problem. Takva Srbija lakše bi nametnula prevagu hitrine, koja je njena prednost u odnosu na Vatrene.

Čini nam se logičnim da će izbornik nastojati blokirati Matićevo razigravanje. Taj bi posao morao obavljati jedan od onih igrača koji će biti do prve špice, dakle Eduardo ili Olić. Kako se nazire sustav sa„’4 i pol’ vezista (4-2-3-1 koji se pretvara u 4-4-1-1), dojam je da bi Eduardo bio taj srednji polušpic, koji bi ometao Matićevu kreaciju.

Moglo bi se zaključiti izborima igrača da Štimac kani za početak zatvoriti prilaze Pletikosi i otupiti euforiju i razigravanje brzih srbijanskih polušpica. Zato će Lovren (ili Vida) biti zadužen da limitira ofenzivu domaćina po desnom boku, te da se pomiče prema sredini obrane kada na drugoj strani Srna krene naprijed. Vukojević će biti zadužen da čuva leđa Srni i Modriću, ovisno tko ide u ofenzivu. Dva bočna vezista trebali bi biti Rakitić i zbog potrebe Olić.

Kako na desnoj strani Srbi imaju Ivanovića, a lijevo prodornijeg Kolarova, razložnije bi bilo da potentni Olić, koji može braniti ali brzo krenuti i u kontru, bude desni bočni vezni. Rakitić, čiji je šut s distance važno oružje, lakše će se nositi s Ivanovićem i s lijevog boka ubacivati u sredinu, da bi došao u priliku pucati desnom nogom. Mandžukiću slijedi utakmica kao sa Španjolcima u Poljskoj. Sam u špici, što on zapravo najviše voli, jer se puno kreće, otvara prostor vezistima da se ubace, remeti raspored protivničke posljednje linije, jednostavno radi protivniku nered.

Ostaju tri točke kristalno jasnih obveza. Pletikosa mora biti miran, ne žuriti s ispucavanjima, a pogotovo se dobra forma očekuje na visoke lopte, čime će psihološki otežati posao domaćinu. Dva stopera, Ćorluka i Šimunić, prvo moraju biti maksimalno koncentrirani za dupliranje, pogotovo na ubačaje omanjih polušpiceva Srbije između linija. Uz to, nužno je da podignu zadnju liniju na 30-35 metara od Pletikose, kako bi se otupio pritisak domaćina, ojačala plitka formacija Vatrenih i doprinijelo lakšem dolasku pred vrata Srbije. Ne uspiju li u tome, nego 'sjednu’ u krilo svome vrataru, Hrvatska nema šanse izdržati napade domaćina.

Bude li jedan od igrača ili linije momčadi podbacio, Hrvatska neće izvući povoljan rezultat. U obrnutom slučaju, uz puno borbe i malo sreće, naše vrijednosti (tehnička izvedba, kombinatorika, pragmatičnost) mogu doći do punog izražaja.

 Izvor: Sportske novosti