Događanja

OTVORENJE IZLOŽBE

Likovna baština obitelji Pejačević

Pozivamo Vas na otvorenje studijsko-tematske izložbe Likovna baština obitelji Pejačević, 19. rujna 2013. godine u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek.

Poziv na izložbu   FOTO:GLUO
Piše: Republika.eu

Galerija likovnih umjetnosti Osijek priprema i organizira izložbu Likovna baština obitelji Pejačević, čije autorice su dr.sc. Jasminka Najcer Sabljak iz Galerije likovnih umjetnosti, Osijek i prof. Silvija Lučevnjak iz Zavičajnog muzeja Našice. Suradnici na izložbi su dr.sc. Yordanka Gesheva iz Bugarske, Franjo Pajrić iz Mađarske, te g. Đorđe Bošković iz Zavičajnog muzeja Ruma.

Izložba je dio projekta Skriveno blago europskog plemstva kojem je cilj istražiti i prezentirati bogatu i vrijednu likovnu baštinu vlastelinskih (Hilleprand-Prandau, Normann, Eltz, Odescalchi) obitelji koje su živjele i djelovale na ovim područjima od 18. do sredine 20. stoljeća.

Na izložbi će biti predstavljeno oko sto pedeset umjetnina (slike, grafike, skulpture) koje se, osim u Galeriji, nalaze u raznim hrvatskim muzejskim institucijama, a pripadale su obitelji Pejačević. Također ćemo predstaviti i povijest obiteljskih posjeda, dvoraca, ugledne članove obitelji te njihove kolekcionarske i mecenatske dosege na području likovne kulture.  

Izložba će u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek biti postavljena od 19. rujna 2013. godine pa do 7. siječnja 2014. godine, a u siječnju i veljači postavit ćemo ju u skraćenom obliku u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, nakon čega odlazi u Zavičajni muzej Našice i Gradski muzej Virovitica, a postoji i mogućnost njenog gostovanja u Mađarskoj (Šopron), Bugarskoj (Sofija) i Srbiji (Ruma).

Četvrtak, 19.rujna 2013,

18 sati - predstavljanje kataloga izložbe i svečanost otvorenja u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori, Europska avenija 13

19, 30 sati - razgledanje izložbe u prostoru Galerije, Europska avenija 9

Petak 20.rujna 2013.

11 sati - predavanje dr.dc.Yordanke Gesheve (Sofija, Bugarska) Obitelj Pejačević i Bugarska u prostoru Galerije, Europska avenija 9