Društvo

EVO ŠTO TREBATE ZNATI

Sutra štrajk u zdravstvu

Ako ste od sutra naručeni na pregled u nekoj od hrvatskih bolnica, možda bolje da ostanete kući. Od 7 sati počinje štrajk u zdravstvu. Liječnici i medicinske sestre obrađivat će samo hitne slučajeve, dok iz resornog Ministarstva poručuju da zdravlje bilo kojeg pacijenta ne smije biti ni najmanje ugroženo. Donosimo sve što trebate znati o sutrašnjem štrajku...

Čekaonica   FOTO:Matija Topolovec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Prvo. Tko je u štrajku, tko ne?

U štrajku su liječnici i medicinske sestre, članovi sindikata liječnika i sindikata medicinskih sestara i tehničara. U štrajku nisu liječnici u sustavu hitne medicinske pomoći, kao ni obiteljski liječnici odnosno primarna zdravstvena zaštita, čija nam je predstavnica Ines Balint rekla:

"Obiteljski liječnici će i dalje nastaviti raditi svoj posao, pacijenti nemaju nikakve brige obavljaju sve redovno, kod svojih obiteljskih liječnika", pojašnjava Balint.

U bolnicama je druga priča, dočekat će vas situacija kao vikendom.

"Stavit ćemo sve na čekanje osim onog što je neodgodivo kad je u pitanju ljudski život", rekao nam je predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić.

Drugo. Koji je razlog štrajka?

Sud je srušio kolektivni ugovor, koji je s liječnicima i medicinskim sestrama potpisala bivša Vlada, odnosno ministar Darko Milinović. Tim kolektivnim ugovorom njihova su dežurstva i pripravnosti bila tretirana kao prekovremeni rad, što je duplo skuplje pa su im i plaće u prosjeku porasle od 300 do 500 kuna. Sada su opet manje što je bila kap koja je prelila čašu kaže predsjednica sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.

"Nama je već dosta ovog terora koji se godinama radi nad nama. Mi radimo za petoro ljudi. Ne može jedan osoba raditi za pet ljudi, a primati jednu plaću", smatra Prašnjak.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić održao je dva kruga mirenja i još jedan savjetodavni sastanak sa sindikatima. Bez rezultata. O obračunu prekovremenih oni ne žele raspravljati.

"Dok sam ja ministar nećemo donositi protuzakonite i protuustavne odluke kao neki drugim jer ovo nije borba države i sindikata ovo je pitanje pravde. Sud je poništio kolektivni ugovor. Ne ministarstvo i ne Vlada", naglašava Ostojić.

Treće. Kolike su plaće liječnika i medicinskih sestara?

To je vrlo teško izračunati, ovise o stručnoj spremi, specijalizacijama, godinama staža i broju prekovremenih. Na prosjeku od 10 godina staža, 5 dežurstava mjesečno i bez dodatnih upravljačkih funkcija možemo ugrubo govoriti o 5 tisuća kuna plaće za sestre i 13 tisuća za liječnike.

I četvrto. Koliko štrajk može trajati?

U Hrvatskoj su dosada bila dva štrajka liječnika. Trodnevni štrajk 2005. kojeg je prekinuo sud, i veliki 2003. kada je nakon mjesec dana uvedena radna obveza. Činjenica je da su oba štrajka rezultirala povećanjem plaća. Iz Udruge pacijenata upozoravaju da je sve više od tri dana - opasno. 

"Štrajk koji traje više od tri dana može početi ugrožavati živote. Pacijenti će se za hladne stvari strpjeti, ali hitnim bolesnicima preko tri dana, ako ne budu imali hladni pogon, bit će im ugrožen život", rekla je Đula Rušinović Sunara.