Događanja

GALERIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI

U Osijeku otvorena izložba o likovnoj ostavštini obitelji Pejačević

Likovna baština obitelji Pejačević najznačajnija je izložba postavljena u osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti.

Likovna baština obitelji Pejačević   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Izložba se pripremala deset godina, koliko je bilo potrebno da se prikupi sva građa. Odabrano je 153 rada koji su izloženi, kaže jedna od autorica Jasminka Najcer Sabljak.

"Tijekom deset godina uspjeli smo sakupiti veliki broj slika, grafika, minijatura i nešto skulptura, koje smo pokušavali reprezentativno obnoviti, restaurirati, konzervirati i predstaviti", ističe Najcer Sabljak.

Izložba je podijeljena u tri dijela.

"To je Podgoračka zbirka. Nešto novo. Nije se do sada znalo da je Podgorač mjesto nedaleko od Osijeka, imao bogatu zbirku od 50 umjetnina. Izdvojila bih donirani portret Aurore Pejačević, koju je donirao prošle godine gospodin Marco Guadagni i izdvojila bih osobito vrijedne umjetnine iz Retfalačkog dvorca, koje su stigle nakon 90 godina ponovno u Osijek i koje nam je svojom ljubaznošću, grof Clary Aldringen, posudio za ovu izložbu", otkriva Najcer Sabljak.

Otvorenje izložbe svojom je nazočnošću uveličao i grof Markus Pejačević, koji je rođeni Osječanin, a danas živi u Buenos Airesu. Podsjetio je na dugu obiteljsku tradiciju u Slavoniji.

"Naša obitelj je bila u Hrvatskoj 350 godina. Ja sasvim sigurno neću moći toliko živjeti, ali nadam se i uvjeren sam da će naši nasljednici, moji unuci i svi drugi uživati i imati prilike upoznati se s ljepotama Hrvatske i Slavonije", poručio je grof Markus Pejačević.

S ostavštinom obitelji Pejačević, Osječani se mogu upoznati do 7. siječnja iduće godine.