Razno

NEMA ŽIVOTA OD SJEĆANJA

Znanstveno dokazano da se neka sjećanja mogu izbrisati

Zamislite da se više ne sjećate nesretne ljubavi ili tužnih događaja iz prošlosti. Kakav bi bio svijest da možete otići kod doktora, a vam ljubazno otkloni sva bolna sjećanja i ona više u vama ne postoje.

Ilustracija   FOTO:ezadar.hr
Piše: Republika.eu / Znanost.geek.hr

Nekad san, danas možda java s obzirom na rezultate koji su objavljeni u časopisu Biological Psychiatry.

Tim vođen pod palicom Courtney Miller iz istraživačkog centra The Scripps na Floridi, uspješno je izbrisao drogom povezane uspomene u miševa i štakora što pruža nadu za oporavak ovisnika ili ljudi koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Oni napominju da su bivši ovisnici o metamfetaminu izvijestili da osjećaju žudnju za drogom zbog asocijacija na novac, cigarete pa čak i gume, a to su one koje ih vrlo lako mogu povući u mračni život ponovno.

Testovi provedeni nakon manipulacije otkrili su da miševi i štakori „odmah i zauvijek“ izgube sve uspomene vezane uz metamfetamin. “U našem slučaju, manipulacija se može napraviti u bilo koje vrijeme i očito, da se izbrišu samo drogom povezane uspomene. ”, istaknula je Miller.

No, tim koji je vođen od strane Courtney upozorava da jesjećanja prilično teško proizvesti. Moraju se dogoditi promjene u ograncima dendrita – malih struktura koje primaju signale od drugih neurona i u tom procesu mijenjaju strukturu živčane stanice. Aktin je protein koji čini strukturu stanice i obično sudjeluje u ovom procesu.

Iako ovaj tim nije toliko napravio korak naprijed da izbrišemo sjećanja sa svojom neprežaljenom ljubavi, ovisnici o drogama i osobe oboljele od PTSP-a bi jednog dana mogli dobiti olakšanje.