Ostalo

EUROPSKI FOND

Za štetu od poplava dva milijuna kuna

Nešto više od dva milijuna kuna, koliko je Europski parlament nedavno odobrio Hrvatskoj za sanaciju šteta nastalih u prošlogodišnjim poplavama, u najvećoj mjeri iskorist će nekoliko domaćih javnih poduzeća.

Poplave   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

U Ministarstvu poljoprivrede, koje  je bilo zaduženo da podnošenje prijave za novac  iz Europskog fonda solidarnosti, potvrđeno nam je  da će, s obzirom na pravila  za korištenje novca iz spomenutog Fonda, u najvećem dijelu korisnici pomoći  biti Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda te Hrvatske ceste. Iz tih tvrtki  zasad nismo dobili odgovor  na pitanje koliki točno iznos očekuju te kako će ga  iskoristiti. 

No, u Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da je  cilj Fonda solidarnosti pomoći popuniti javne izdatke  zemlje korisnice. “Sredstvima Fonda nije moguće financirati štete nastale fizičkim osobama, kao ni dodatnu gradnju, odnosno poboljšanje infrastrukture,  već najviše vraćanje u funkciju, odnosno stanje prije  nastanka štete. Hrvatskoj je  iznos od 286.587 eura odobren unutar paketa pomoći  vrijednog oko 14,5 milijuna  eura, no najveći dio tog  novca, čak 14 milijuna eura, namijenjen je Sloveniji,  a ostatak Austriji. U Sloveniji je šteta  procijenjena  na 360 milijuna eura, u  Hrvatskoj  na 11,5 milijuna  eura, a u Austriji na 9,6  milijuna eura. 

Izvor:  Glas Slavonije