Razno

JESTE LI ZNALI

Kako pravilno složiti namirnice u hladnjak

Sigurno jednom godišnje očistite svoj hladnjak, no postavlja se pitanje - treba li to raditi češće? Neugodni mirisi iz vašeg hladnjaka, promjena boje i neorganiziranost svakodnevno vas dovode do ludila. Evo nekoliko savjeta kako hladnjak održati urednim i čistim.

Namirnice u hladnjaku   FOTO:ljepota.ba
Piše: Republika.eu / Magazin.net.hr

Neugodni mirisi - Spriječiti neugodne mirise možete vrlo lako i to sa načinom pohrane namirnica u hladnjak. Trudite se svaku namirnicu koju otvorite i pohranite nazad u hladnjak spremiti u plastične posude. Prilikom čišćenja vašeg hladnjaka koristite mješavinu mlake vode i 3 žlice sode bikarbone, isperite police nakon čišćenja i obrišite iznutra vaš hladnjak suhim ručnikom. Možete staviti posudu sode bikarbone u hladnjak i zamijenite ga jednom mjesečno.

Prepuno bakterija - ''Premda ne razmišljamo na taj način, hladnjak je rasadnik bakterija s obzirom da u njega često stavljamo neoprano voće i povrće'', kaže mikrobiologica Lisa Yakas. U studiji koja je objavljena 2013. godine testirano je 14 područja u kuhinji, a na vrhu liste s najviše nađenih mikroba bio je ormarić za držanje raznih namirnica - tamo se nalazila plijesan, salmonela i listerija. Druga područja napučena bakterijama bila su pipa od vode i polica za meso. Istraživanje koje je proveo Microban Europe (tvrtka koja se bavi razvijanjem antibakterijske tehnologije) također je ormarić za držanje raznih namirnica uvrstilo u najviše zagađene djelove - pri čemu su oni pronašli i E. coli. Kada su mikrobiolozi sa Sveučilišta Tennessee testirali hladnjake iz 137 kućanstava njih 23% sadržavalo je bakteriju koja pogoduje bolest dišnih puteva. No, kako stručnjaci tvrde, nema mjesta panici. Brišite vaše police u hladnjaku sa vlažnim ručnikom i deterdženom za posuđe.

Slaganje namirnica - ako nema bojazni za vaše svježe voće mi vam preporučamo da ga držite u zdjeli van hladnjaka. Etilen koji se nalazi u voću (avokado, mango, breskve, jabuke) pospješuje propadanje lisnatog povrća, brokule i mrkve. Druga stvar na koju trebate obratiti pažnju je meso u hladnjaku. Uvijek ga držite na zadnjoj polici jer je tamo najhladnije, a ako ga stavite negdje u sredinu, meso bi moglo kapati po drugim namirnicama. I da, znamo da vrata izgledaju kao savršeno mjesto za odlaganje mlijeka i jaja, ali vrata su najtopliji dio hladnjaka i tu zapravo ne biste smjeli držati mliječne proizvode.

Razmislite o označavanju posuda u koje ste hranu stavili i napišite datum. Neka posude budu prozirne kako biste lakše vidjeli što je unutra. Većina ostataka ima rok trajanja od tri do pet dana, tako da napravite tjedni popis hrane.I na kraju, ali ne manje važno, namirnice na kojima piše datum roka (koji označava kvalitetu, ali ne i sigurnost), a on je prošao - takve namirnice bacite.

Izvor: Magazin.net.hr