Nogomet

ODLAZAK NAJGOREG IZBORNIKA

Igor Štimac smijenjen, Niko Kovač novi je izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije!

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza na današnjoj je maratonskoj sjednici prihvatio ostavku dosadašnjeg izbornika Igora Štimca.

V.d. izbornika reprezentacije Niko Kovač   FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / N.R.

Iako je konferencija za novinare najavljena za 12 sati, kasnila je gotovo sat i pol vremena! 

"Srozan je imidž reprezentacije. Meni osobno Štimac nije ponudio ostavku, ali znam što treba učiniti. Igor više neće biti izbornik", rekao je noćas predsjednik HNS-a Šuker.

Tako je na kraju i bilo. Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a donesena je odluka da se Igora Štimca smijeni.

"Gospodin Igor Štimac je bio dugo godina čovjek koji je radio na projektu Vatreni i koji je imao maksimalnu podršku HNS-a. Zbog ovih nastalih događaja, to su ipak loši rezultati, igre koje nisu na nivou Hrvatske nogometne reprezentacije, nisu na nivou navijačke skupine koja želi gledati pobjedničku ekipu. Ne želim ulaziti u izbor igrača, držat ću se samo svoje funkcije", počeo je Šuker te nastavio:

"Igor Štimac razrješuje se dužnosti izbornika A reprezentacije te se raskida ugovor s njim. Niko Kovač imenuje se za v.d. izbornika A reprezentacije s namjerom da se imenuje za izbornika za sljedeći ciklus kvalifikacija, a što nije uvjetovano rezultatom u predstojećim dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo".

Osim toga, Ivan Strinić i Dejan Lovren kažnjavaju se sa 20.000 eura zbog nesportskog ponašanja i narušavanja ugleda reprezentacije na utakmici protiv Škotske.


Niko Kovač rođen je u Berlinu 15. listopada 1971. 

Svoju je karijeru izgradio u Bundesligi, ponajprije u Herthi, gdje dolazi 1991. godine. Nakon pet godina odlazi u Bayer iz Leverkusena, gdje igra zajedno s bratom Robertom. U Hamburgu je proveo dvije godine, do 2001., kada odlazi u Bayern iz Münchena. U Herthu se vraća 2003. Pred kraj sezone 2005./06. čelnici berlinskog kluba obznanili su mu da ne žele produžiti njegov ugovor, pa je Kovač karijeru nastavio u Red Bullu iz Salzburga.

Za Hrvatsku je Niko igrao SP u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine, EP u Portugalu 2004. godine, SP u Njemačkoj 2006. godine i EP u Austriji i Švicarskoj 2008. godine. N

a Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj se ozlijedio te je i ozlijeđen odigrao susrete sa Japanom i Australijom, zabivši pritom gol Australcima. 

Za reprezentaciju je odigrao 83 utakmice i postigao 14 pogodaka.

Iako je u zadnjim zastupima imao skoro 37 godina, Kovač je bio neizostavni igrač hrvatske reprezentacije. U siječnju 2009. najavio je svoj oproštaj od reprezentacije, te istovremeno krenuo na Nogometnu akademiju HNS-a u program dobivanja UEFA PRO trenerske diplome i licence.

Dobitnik je nagrade Ponos navijača za 2009. godinu, koju dodjeljuje Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije "Uvijek vjerni" za izniman doprinos reprezentaciji.

Nakon nekoliko godina provedenih kao trener juniorske momčadi svog zadnjeg kluba, Red Bull Salzburga, Niko je zajedno s bratom Robertom početkom 2013. preuzeo vođenje Hrvatske nogometne reprezentacije do 21 godine.