Nogomet

SLUČAJNOST, SUDBINA ILI NEŠTO TREĆE?

Niko 1996. godine debitirao za Hrvatsku, u igru ušao umjesto Štimca!

Niko Kovač (Berlin, 15. listopada 1971.), izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije.

Niko Kovač   FOTO:Marko Lukunic/Vecernji list
Piše: Republika.eu/Wikipedia
Niko je bio igrač sredine terena, odličan u defanzivnim zadacima. Postao je nezamjenjiv u kalkulacijama izbornika Zlatka Kranjčara, koji mu je dao kapetansku vrpcu, a povjerenje mu je ukazao i sljedeći izbornik, Slaven Bilić.

Svoj debitantski nastup za Hrvatsku Niko Kovač (42) upisao je davne 1996. godine na Kupu kralja Hassana II. u utakmici protiv Maroka, a u igru je u 46. minuti ušao baš umjesto Igora Štimca! Slučajnost, sudbina ili nešto treće...?

Za Hrvatsku je Niko igrao SP u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine, EP u Portugalu 2004. godine, SP u Njemačkoj 2006. godine i EP u Austriji i Švicarskoj 2008. godine, a na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj se ozlijedio te je i ozlijeđen odigrao susrete sa Japanom i Australijom, zabivši pritom gol Australcima. Za reprezentaciju je odigrao 83 utakmice i postigao 14 pogodaka. Kapetansku vrpcu nosio je 43 puta.

Iako je u zadnjim nastupima imao skoro 37 godina, Kovač je bio neizostavni igrač hrvatske reprezentacije. U siječnju 2009. najavio je svoj oproštaj od reprezentacije, te istovremeno krenuo na Nogometnu akademiju HNS-a u program dobivanja UEFA PRO trenerske diplome i licence.

Dobitnik je nagrade Ponos navijača za 2009. godinu, koju dodjeljuje Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije "Uvijek vjerni" za izniman doprinos reprezentaciji.

Klupska karijera
Kovač je podrijetlom iz Livna (selo Lusnić), a rođen je u Berlinu 1971. godine. Svoju je karijeru izgradio u Bundesligi, ponajprije u Herthi, gdje dolazi 1991. godine. Nakon pet godina odlazi u Bayer iz Leverkusena, gdje igra zajedno s bratom Robertom. U Hamburgu je proveo dvije godine, do 2001., kada odlazi u Bayern iz Münchena.

U Herthu se vraća 2003. i ostavlja dubok trag. Pred kraj sezone 2005./06. čelnici berlinskog kluba obznanili su mu da ne žele produžiti njegov ugovor, pa je Kovač karijeru nastavio u Red Bullu iz Salzburga.

Trenerska karijera
Nakon nekoliko godina provedenih kao trener juniorske momčadi svog zadnjeg kluba, Red Bull Salzburga, Niko je zajedno s bratom Robertom početkom 2013. preuzeo vođenje Hrvatske nogometne reprezentacije do 21 godine. Nakon odlaska Igora Štimca sa izborničke funkcije, 16. listopada 2013. Niko postaje novi izbornik "A" reprezentacije.

Izvor: Wikipedia