Crna kronika

HDZ I VODSTVO STRANKE PRED NOVOM AFEROM!?

Bivši direktor Osijek Koteksa Drago Tadić USKOK-ov pokajnik za aferu HAC! Otvoren put USKOK-a do Kalmete, ali i do ...!?

USKOK navodno ima novog pokajnika. Osječki građevinar Drago Tadić, prema pisanju subotnjeg Jutarnjeg lista, istražiteljima je dao iskaz kojim tereti Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića i Josipa Sapunara za davanje mita od milijun kuna! Za odustajanje od natječaja za Kalmetinu Tadićev Osijek-Koteks, navodno je nagrađen poslom od 12 milijuna kuna, a radovi nisu nikada obavljeni. Kalkulira se da je to samo manji dio afere koji potresa HAC, tvrdeći da je to samo "vrh ledenog brijega" malverzacija u redovima nekada vladajuće stranke HDZ-a.

Drago Tadić   FOTO:Davor Višnjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / N.R. / HRT / Jutarnji list

USKOK ga, kako neslužbeno doznajemo, izravno, imenom i prezimenom, označava kao osobu koja je dala milijun kuna bivšem državnom tajniku Zdravku Livakoviću i HAC-ovcima Milivoju Mikuliću i Josipu Sapunaru.

Izravno ga se spominje kao osobu koja je u ime tvrtke kojoj je bio na čelu za iste osobe izvukla nepunih 300.000 kunapreko Remorker Internationala Igora Premilovca. Usto, bio je poslušan kad je spomenuto društvo od njega tražilo da ne predaje ponudu za gradnju Kalmetine.

Odlučio progovoriti

Stoga je njegova tvrtka “nagrađena” sa 12 milijuna kuna za nikad izvršene radove na jednoj drugoj dionici autoceste.

Unatoč tome, ne samo da nije uhićen i pritvoren nego njegova imena i nema na popisu osumnjičenika u aferi Remorker. Riječ je o poznatom osječkom poduzetniku Dragi Tadiću i tvrtki Osijek Koteks kojoj je bio na čelu. Nakon što se već dva puta našao na udaru USKOK-a, Tadić, koji je očito i u ovu aferu “umočen” do grla, ovoga puta našao se s druge strane - u svojstvu svjedoka.

Očito je Tadiću bilo dosta šutnje i obrane od optužbi koje su izlazile na vidjelo. Ovoga puta, posve je jasno, odlučio je odmah progovoriti.

Je li Tadić zapravo bio taj koji je istražiteljima otvorio vrata za procesuiranje krupnih riba umiješanih u izvlačenje novca iz HAC-a, ili je samo bio jedan od prvih koji je pristao na suradnju, za sada se može samo nagađati.

No s obzirom na optužbe u kojima ga tužiteljstvo izravno označava kao počinitelja kaznenih djela davanja mita i zloupotrebe položaja i ovlasti, a istovremeno nema status osumnjičenika nego svjedoka, može se zaključiti da je najvjerojatnije dobio tzv. oprosnicu, odnosno parcijalni imunitet.

Radi se o instututu koji omogućava davanje “oprosta” svjedoku koji, tereteći samog sebe, tereti i druge osobe za teža kaznena djela, donosi današnji Jutarnji list.

Otvaranje nove priče

Također je bilo nemoguće provjeriti je li Tadić progovorio samo o nezakonitostima u aferi Remorker zbog kojih su uhićeni Livaković i društvo. Je li odlučio surađivati s tužiteljstvom i u postupcima koji se već vode protiv njega? Je li možda “otvorio” još neku priču, primjerice, spominjalo se da je bilo nepravilnosti i pri dobivanju i izvođenju radova na slavonskoj autocesti Slavoniki, a koje je od HAC-a dobio upravo Osijek Koteks?

Konzultantski ugovor

U slučaju Remorker istražitelji raspolažu vrlo preciznim podacima o Tadićevoj suradnji sa sada zatvorenim osobama. Tako se u optužbi navodi da se Tadić obratio Josipu Sapunaru, članu Uprave HAC-a, nakon što je HAC koncem 2005. zastao s plaćanjem za izvršene radove Osijek Koteksu.

Sapunar i Mikulić ponudili su mu rješenje problema, da njih i Zdravka Livakovića nagradi određenim novčanim iznosom.

Kada im je Tadić, tvrde istražitelji, predao milijun kuna u gotovini, više nije bilo nikakvih problema ni zastoja u plaćanju. No već sljedeće, 2007. godine zatražili su od Tadića daljnje nagrade, ovaj put kroz fiktivno poslovanje s tvrtkama Igora Premilovca.

Nudili su mu pritom ne samo redovno plaćanje HAC-a Osijek Koteksu nego i plaćanje neosnovano uvećanih izvršenih radova, kao i plaćanje neizvršenih izvantroškovničkih radova. Stoga je Tadić u jesen 2007. sklopio konzultantski ugovor s Premilovčevom tvrtkom Zelot preko koje je, daljnjim posredstvom Remorker Internationala u Pragu, izvučeno nepunih 300.000 kuna, od toga 250.000 došlo je u ruke Sapunara, Livakovića i Mikulića.

Podsjetimo, tvrtka Viadukt je kao nagradu što je dobila radove za gradnju Kalmetine preko Premilovčevih tvrtki izvukla još 23,2 milijuna kuna za Livakovića i šefove HAC-a, donosi današnji Jutarnji list.