Crna kronika

SANADEROVA DESNA RUKA

Ratko Maček odbacio sve optužbe u slučaju Fimi medija

Bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček odbacio je na zagrebačkom Županijskom sudu sve optužbe u slučaju Fimi medija u kojem mu se kao trećeoptuženom sudi za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i punjenje HDZ-ovog crnog fonda.

Ratko Maček   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis / N.R.

[10:37]
Ustvrdio je da je njegova uloga u stranci u kojoj je 2003. imenovan direktorom kampanje bila brinuti o promidžbi i zakupu medijskog prostora, te da u nezakonitostima niti u prikupljanju donacija nije sudjelovao.

Posvjedočio je da su svi članovi HDZ-a imali naputak upućivati donatore na glavnog tajnika, računovodstvo ili rizničara, da mu bivši šef Ivo Sanader nije dao ovlasti za raspolaganje financijama, te da od 2007. godine s njim nije popio ni kavu.


[07:33]
Na suđenju u aferi Fimi media svoju će obranu iznijeti bivši glasnogovornik Vlade, Ratko Maček.

Desna ruka Ive Sanadera, trećeoptuženi u aferi Fimi media, Ratko Maček jedina je još osoba, uz bivšeg premijera, koja tvrdi kako je Sanader žrtva političkog progona. Maček, Sanader i HDZ jedini su odbacili optužbe da su iz državnih tvrtki i institucija od 2003. do 2009. godine 'izvukli' više od 70 milijuna kuna, od čega je više od 30 milijuna završilo u HDZ-ovom 'crnom fondu'.

"Poštovana predsjednice Sudskog vijeća, ne osjećam se krivim", rekao je Maček.

Podsjetimo kako je prošli tjedan obranu iznosio drugooptuženi, bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić. Barišić je posvjedočio kako je bio čovjek od velikog povjerenja u HDZ-u. Izvlačenje novca preko Fimi medije dogovoreno je sa Sanaderom, a sve kako bi se HDZ-u osigurao kontinuiran izvor sredstava, rekao je Barišić te istaknuo kako ništa nije radio bez Sanaderovog odobrenja.

"Tako da sam ja radio izvršavao i pitao i za najmanje sitnice predsjednika stranke i sve što mi je naložio ja sam to besprijekorno izvršavao", rekao je Barišić.