Crna kronika

DORH PROVODI PREDISTRAŽNE RADNJE

Postupak protiv bivšeg šefa UDBE Josipa Perkovića

Prema neslužbenim informacijama, Državno odvjetništvo počelo je prikupljati materijale kako bi uskoro moglo otvoriti istragu kojom bi se utvrdilo je li bivši UDBA-š Josip Perković odgovoran za ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića, u Njemačkoj 1983. godine.

Josip Perković   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis / N.R.

Perkovića traži Njemačka kako bi mu sudila za to ubojstvo, a DORH je počeo provoditi predistražne radnje nakon što je SDP krenuo u proceduru izmjena Ustava zbog nezastarijevanja teških ubojstava.

Josip Perković nema informacija o predistražnim radnjama, ali i ne mora imati jer DORH o predistražnim radnjama nije dužan obavijestiti osumnjičenika, rekao je Media servisu Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo:

"Iz činjenice da vodi predistražne radnje dalo bi se zaključiti da DORH smatra kako je od zadnjeg odbačaja došlo do promjene činjeničnog stanja tako da ima vjerojatno nekih novih dokaza koji su ga nagnali da ponovno preispita ima li ili nema osnova sumnje, a s druge strane zaključujemo da DORH smatra da će sigurno doći do promjena Ustava u smislu ukidanja zastare jer bi inače zastara bila zapreka za kazneni progon."

Perkovićev branitelj ne želi prejudicirati hoće li doći do istrage, a onda i do sudskog procesa njegovom klijentu:

"Dok nisu izglasane promjene Ustava o ukidanju zastare, za mene postoji zastara. Prema tome, bio bih najzadovoljniji da postoji zastara i da nema kaznenog postupka. Međutim, ako dođe do promjene zastare mi smo pripremni za kazneni postupak. Dakle, najmanje pet godina mi prikupljamo dokaze i ako dođe do toga, a po svemu sudeći bi moglo doći, onda ćemo se upustiti u kazneni postupak i probati dokazati nevinost gospodina Perkovića."

Nobilo smatra kako će njegovom klijentu biti puno jednostavnije i jeftinije ako kazneni postupak bude vođen u Zagrebu, a zaključuje i kako je opravdana i prirodna težnja svake države da ima jurisdikciju nad svojim državljanima:

"Ako gledamo interes Perkovića, zgodnije bi mu bilo da to bude u Hrvatskoj, ali i interes pravde, ja bih rekao, bi tražio da to bude u Hrvatskoj, a i vidjeli smo na slučaju Hernadija i mnogim drugim slučajevima da svaka država nastoji procesuirati i donositi odluke o svojim državljanima, to je neko prirodno pravo države."