Događanja

SLAVONIJA POVEZANA SA AUSTRIJOM

U Osijeku počinju 4. Dani austrijske kulture

Slavonija je kroz povijest na mnoge načine bila povezana sa Austrijom. Danas se ta povezanost ne očituje samo u pročeljima zgrada, već i u ljudima u kojima se isprepleću raznolikost običaja i kultura. Tu isprepletenost i kulturno-povijesnu povezanost ovoga će vikenda ponovno naglasiti i 4. Dani austrijske kulture koje u Osijeku organiziraju osječko Hrvatsko-austrijsko društvo i Austrijski kulturni forum iz Zagreba.

Pod dirigentskom palicom Sigi Feigla u HNK-u je svečano otvorenje, subota u 19 sati   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Maja Ivanović iz organizacijskog odbora najavljuje bogat i raznolik program koji počinje večeras u osječkom HNK-u zanimljivim koncertom.

"Pod dirigentskom palicom Sigi Feigla u HNK-u je svečano otvorenje, subota u 19 sati, jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži. Uz ovaj jazz orkestar će svirati i Wiener Tschutschenkapelle. To je jedan bend od pet glazbenika, koji sviraju zanimljivu kombinaciju nekakvih melodija s balkanskih prostora, orijentalnu glazbu, bečke popijevke", kaže Ivanović.

Poznati zagrebački bend Mangroove i austrijski DJ Luis Forever sutra će održati koncert soul i funk glazbe u klubu Oxygen, no prije toga u će u kinu Urania početi trodnevna retrospektiva poznatog austrijskog redatelja Michaela Hanekea.

Na fascinantno umjetničko putovanje oko svijeta u ponedjeljak nas vodi izložba 'mitgebracht' u Galeriji Waldinger, a sve će završiti u utorak izložbom fotografija u austrijskoj čitaonici.

"Osijek je prvi grad koji ima austrijsku čitaonicu i knjižnicu u Hrvatskoj. Sada to imaju i Rijeka i Zadar, koji je najnoviji. Ima više od 70 austrijskih čitaonica i knjižnica diljem svijeta. Ovo će biti jedna prigodna i zanimljiva izložba fotografija austrijskih čitaonica. Moram pohvaliti suradnju s Gradskom i Sveučilišnom knjižnicom, koji se trude organizirati u austrijskoj čitaonici i knjižnici", naglašava Ivanović.

Ulaz na sva događanja je slobodan.