Putovanja

NIKAD DOVOLJNO

Gdje nestaje novac na putovanjima?

Sigurno ste se bezbroj puta našli usred godišnjeg odmora, a da je novčanik poluprazan. Tada vas hvata panika, zar ne? Traga se za bankomatima kako bi vam netko uplatio novac, ne kupujtete više niti jedan suvenir, a pri kretanju na vaš odmor iz snova sve ste savršeno isplanirali, bar što se financija tiče. U čemu je kvaka?

Ilustracija   FOTO:blog.selectregistry.com
Piše: Republika.eu / Punkufer.hr

Smještaj, prijevoz, gorivo, hrana, suveniri, "lova za nedaj Bože" prve su stvari koje dolaze na pamet kada su u pitanju financije prije i tijekom puta. Budite pažljivi, jer skrivenih troškova na putovanjima ima bezbroj, a da ih niste uopće svjesni.

Troškovi vaše vize prva je stvar na koju putnik uopće ne računa. Naravno, ovaj trošak vi zanemarujete jer je to nešto što se mora. Uvijek ovaj trošak, koji nije veći od 50tak eura stavite na popis ostalih troškova. Lakše će te podnijeti manjak u novčaniku kasnije. Naravno, kada je riječ o prijevozu, u planiranju svog budžeta uvijek ostavite koju novčanicu za prijevoz od točke A do točke B. Ovdje najčešće govorimo o taxijima ili gradskom prijevozu koji nas voze od aerodroma do rezerviranog smještaja. Složiti će te se s nama da i nisu najpovoljniji.

Nepredviđeni troškovi jesu i napojnice, bilo da se radi o raznim hotelskim uslugama, caffe barovima i sl. Morate se pomiriti da je svugdje u svijetu to već postala stvar opće kulture. Svakako i ovaj trošak stavite u svoj financijski plan prije nego spakirate kovčege.

Situacije koje će vam izvaditi par novčanica iz novčanika jesu nenadane kave i ručkovi dok čekate presjedanje za drugi let ili se autobus pokvario dok čekate nastavak putovanja.

Uglavnom, ovo su samo neke od situacija koje brzinom munje popapaju dobar dio vašeg putnog budžeta, zato prije nego idete na put - budite sigurni da ste ih svrstali na popis vaših troškova. Neka se u novčaniku, koferu ili čarapi nađe dodatnih 500tinjak kuna za nepredviđene troškove.

Izvor: Punkufer.hr