Putovanja

TOP DESTINACIJE

Ovim prekrasnim mjestima prijeti opasnost od nestanka ili promjene

Ukoliko je moguće svakako preporučamo da posjetite neka od ovih mjesta dok još ne bude prekasno jer utjecajem razno raznih efekata poput klimatskih promjena i djelovanjem čovjeka, prijeti im opasnost od nestanka...

Venecija   FOTO:Centrotours.ba
Piše: Republika.eu

VENECIJA

U jednom od najromantičnijih gradova na svijetu, ono što ga i čini takvim ga i uništava. Iako vodeni kanali pridonose romantičnoj atmosferi Venecije, Venecija tone već godinama.

USKRŠNJI OTOK

Uskršnji otok poznat je po skulpturama u ljudskom obličju. Ipak zbog previše gradnje, prevelikog utjecaja ljudi i lošeg ponašanja ugrožava ovaj otok.


VELIKI KORALJNI GREBEN

Australski Veliki koraljni greben jedna je od najljepših ronilačkih destinacija, a njegova ljepota narušava se porastom temperature oceana, zagađenjem vode te ribolovom.

ANTARKTIK

Topljenje leda i snijega u ovoj idili uzrokovano je klimatskim promjenama. Dakako, da bi ova veličanstvena prirodna ljepota u potpunosti nestala potreban je dugotrajan proces, no promjene su već donekle vidljive.


KILIMANDŽARO

Kilimandžaro je najviši afrički vrh kojeg ugrožavaju klimatske promjene i topljenje snjega.

MACHU PICCHU

Naslijeđeno mjesto iz davne prošlosti pod velikim je rizikom od uništenja prvenstveno zbog djelovanja čovjeka. Velik je broj turista koji žele ovdje doći i vidjeti ga što zbgo građenja potrebne infrastrukture dosta negativno utječe na ovo mjesto.MRTVO MORE

Vrlo je žalosan podatak koji govori kako svake godine već razina vode u Mrtvom moru padne za gotovo jedan metar, a sve zbog pretjeranog iskorištavanja rijeke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora. 


TIBET

Kineskom politikom i okupacijom donevedena je u opasnost tibetanska tradicija i kultura.