Putovanja

MALAGA

Europski grad s najugodnijom zimskom klimom

Vjerovatno se ovaj grad u Španjolskoj ne nalazi na vašoj wish list putovanja, no mi vam donosimo razloge zbog koji će te ga, ako do sada niste, zasigurno uvrstiti, nadamo se i posjetiti.

Malaga - španjolska luka uAndaluziji   FOTO:telegraph.co.uk
Piše: Republika.eu / Punkufer.hr

Malaga je luka u španjolskoj autonomnoj zajednici Andaluziji, u regiji Costa del Sol na obali Sredozemnog mora.

Ukratko, povijest ovog grada ide ovako. Grad su osnovali Feničani a ime je dobio po feničkoj riječi za sol – malaka. Za vrijeme Rimljana Malaga je bila značajna luka . U 8. stoljeću zauzeli su je Arapi i slovila je za jedan od najljepših i najvećih gradova na poluotoku. Kroz povijest u gradu su stanovali mnogi značajni umjetnici, a najznačajniji od njih je sigurno Pablo Picasso kojem je posvećen cijeli muzej.

Zbog utjecaja raznih naroda i njihove povijesti, u Malagi se nalaze poznate znamenitosti. Jedna od najpoznatijih zasigurno je tvrđava na brdu Gibralfaro iz 14. stoljeća a koja datira još iz feničkog doba.

Osim kulturnih znamenitosti i povjesnih građevina, Malaga je idealan grad za stanovanje. Ovaj grad ima najpovoljniju klimu na području Europe i to iz razloga što ovdje ljeto traje skoro pola godine, a druga polovica podsjeća na ugodno proljeće. Najniža temperatura u godini je 8 Celzijevih stupnjeva, a najviša zimska temperatura čak visokih 16 Celzijevih. Ljeta su ovdje vruća. Tijekom najžešćih mjeseci prosjek je oko tridesetak stupnjeva što je i više nego prihvatljivo s obzirom na okolne gradove gdje temperature mogu preći i preko trideset i osam stupnjeva.

Gastronomija je tipično mediteranska s mnogo tapas barova u središtu grada. Najčešće se na jelovniku nalazi riba i riblji specijaliteti. Ono što Malagu čini posebnom je bogatstvo raznim vinima koja prednjače ispred gastronomske ponude.  Do 19. stoljeća, malaška vina bila su jedan od najpoznatijih u Europi. Kao zahvalu za takvo blago naklono vinorodno područje u gradu je podignut i Vinski muzej u kojem možete vidjeti cijelu povijest vinarstva ovog područja.

Noćni život prevladava u barovima u centru grada, a za njih je karakteristično što u svakom možete naručiti tapas - "jelo s nogu". Osim simpatičnih restorana i ugodne domaće atmosfere, u Malagi se tijekom cijele godine održavaju razni festivali, a najpoznatiji od njih je Feria de Malaga - u čast katoličkim kraljevima Ferdinandu i Izabeli koji su 1487. godine okončali stoljetnu maursku vladavinu.

Plaža, ljeto, fina klopa i još bolja vina, a ponudu zaokružuju povjesne znamenitosti - definitivno dovoljno razloga da rezervirate posjet u ovu španjolsku luku koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

Izvor: Punkufer.hr