Putovanja

PREDBOŽIĆNO VRIJEME

Iskusite Advent u Europi

Advent je počeo, Božić je sve bliže, a božićni sajmovi otvorili su svoja vrata. Stoga, ako imate priliku priuštite si odlazak u Beč, Budimpeštu, Bratislavu ili Graz i iskusite božićno raspoloženje europskih gradova.

Advent u Beču   FOTO:yestravel.ro
Piše: Republika.eu / 24sata.hr

Beč

Beč je svoje božićne lampice upalio već 16. studenog, a božićni sajam traje sve do Badnjaka. Tradicionalni Christkindlmarkt nudi za svakog ponešto, od uživanja u tradicionalnim božićnim kolačima, mirisu cimeta koji se širi gradskim ulicama do nezaobilaznog kuhanog vina. Mjesto je idealno za mališane koji u Gradskoj vijećnici mogu naučiti kako se rade kolači ili tradicionalni božićni ukrasi u Božićnim radionicama raspoređenim diljem grada.

 

Bratislava

Bratislava je vrata svog sajma otvorila 23. studenog, a traje mjesec dana, do 23. prosinca. Ako ste gurman, na jednom od 107 štandova moći ćete probati brojne tradicionalne specijalitete kao što su loške ili palačinke od krumpira, varene vino ili kuhano vino, cigansku pečenku ili prženu svinjetinu sa lukom i senfom. Naravno, tu je i šoping, pa si kao lijepu uspomenu možete izabrati neki od tradicionalnih božićnih ukrasa.


Budimpešta

Srce Budimpešte, trg Vörösmarty pretvorio se u pravo božićno selo sve do 31. prosinca. Drveni štandovi nude pregršt domaćih specijaliteta poput slatkog tijesta ili kürtoskalácsa i kenyérlángosa ili pogače, a kući se mogu ponijeti szaloncukor, bomboni koji se vješaju na božićnu jelku. 


Graz

Božićno raspoloženje u Grazu započelo je 22. studenog. Na glavnom trgu, odnosno Hauptplatzu gdje se nalazi i glavni božićni sajam, posjetitelji će moći uživati u glazbenom programu i domaćim delicijama ili se okušati na klizalištu. Oni koji žele posjetiti i druge sajmove diljem grada mogu to putem božićnog vlakića ili Adventszuga koji vozi s Hauptplatza. 


Izvor: 24sata.hr