Razno

RIJEŠITE SE ULJEZA

5 ugljikohidrata koji su gori od bijelog kruha

Odlučili ste pripaziti što unosite u svoj organizam jer se zimi nakupio koji kilogram viška i pri tome ste izbacili bijeli krug kao glavni ugljikohidrat. Ako se pronalazite u ovome pročitajte namirnice koje sadrže puno više ugljikohidrata, a da toga niste ni svjesni.

Ilustracija   FOTO:tportal.hr
Piše: Republika.eu / Cosmopolitan.hr

1. Muffini

Slastice koja je poželjna u svako doba dana. Idealni obrok u rano jutro i za novi početak dana. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih muffina, mase otprilike pedest grama i ako je moguće kupujte one od cjelovitog zrnja.

2. Krekeri sa sirom

Osim što sadrže ogromnu količinu ugljikohidrata, ništa zdravo ne čini ovu namirnicu. Puni su raznih aditiva, boja i kemikalija. Odlučite li se za "zdraviji kreker sa sirom", ne zavaravajte se - u ovom slučaju prerađeno brašno i punomasni sir ni ovdje nećete izbjeći.

3. Kava sa šećerom, šlagom ili čokoladom

Pazim što jedem, no konzumiram kavu. Da i trebate, ali gorku, crnu kavu. Svaki dodatak ovom napitku čini ga apsolutno nezdravim, a dodavanjem šlaga ili čokolade može u sebi sadržavati i do 400 kalorija, što je jednako kao i jedan obrok za ručak.

4. Voćni jogurt

Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljikohidrata, a onaj s voćem može sadržavati i do trideset, od čega je polovica prerađenih ugljikohidrata koji brzo izgaraju. Ukoliko vam se jede voće, savjetujemo da izaberete varijantu - običan jogurt + svježe voće kao prilog.

5. Voćni shakeovi

Voće, voće i samo voće. Dodate li u svoj neodoljivi shake voće puno ugljikohidrata i punomasno mlijeko, a k tome svemu nadosipate šećera, jer shake nije dovoljno sladak - to je sve samo nije zdrav obrok. Ako konzumirate shakove odlučite se za manje kalorično voće i do 2 dcl dnevno.

Izvor: Cosmopolitan.hr