Društvo

MIJENJAJTE GA

Za smjenu Jovanovića prikupljeno 13.135 potpisa

Peticiju 'Mijenjate ga' za smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, potpisalo je 13.135 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama...

Željko Stipić   FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:27]
Potpisivanje peticije provedeno je u organizaciji sindikata Preporod i u tri dana prošlog tjedna, u 519 škola prikupljeno je 13.135 potpisa, od čega ih je više od 10.000 prikupljeno u osnovnim školama. Toliki broj potpisa, naglašavaju u sindikatu, dokaz je da ljude nije strah. Iako je kažu, bilo zastrašivanja od strane pojedinih ravnatelja koji su spominjali čak i otkaze.

Danas će sindikati premijeru Milanoviću uputiti dopis kojim će zatražiti da ih primi kako bi mu predali potpise kojima ga traže da smijene ministra obrazovanja. "Ovoliko potpisa", kažu u sindikatu, ne bi skupili da nije bilo podrške od strane drugih prosvjetnih sindikata, a kažu i da će pokušati organizirati nastavak akcije da se potpisivanje peticije omogući studentima i zaposlenicima visokoškolskih ustanova.

Jutros je prikupljeno još nekoliko stotina potpisa, što znači da ih je ukupno prikupljeno 13,5 tisuća, što je, naglašavaju u sindikatu Preporod, u postotku izraženo, jednako broju potpisa koliko ih je na referendumu prikupila inicijativa 'U ime obitelji'.

Izravan povod za ovu peticiju, podsjetimo, bilo je smanjenje plaća za studeni i neisplata troškova prijevoza za prosinac, a razlog, nezadovoljstvo radom ministra Jovanovića u prve dvije godine mandata.


[07:09]
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod predstavit će rezultate peticije za smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića…

Peticijom pod nazivom 'Mijenjajte ga', zbog smanjenja plaća za studeni i neisplate troškova prijevoza za prosinac, sindikat Preporod u utorak je krenuo u prikupljanje potpisa u osnovnim i srednjim školama. "Rezultati su bolji od očekivanog", kaže predsjednik sindikata Željko Stipić.

"Daleko je nadmašio broj članova sindikata Preporod. To samo ukazuje na razmjere nezadovoljstva koje postoji u osnovnim i srednjim školama. Ono što nas je donekle iznenadilo je da je peticija poprilično masovno potpisivana i u školama u kojima ne djeluje sindikat Preporod", kaže Stipić.

Potpise će uručiti premijeru Zoranu Milanoviću, od kojeg traže Jovanovićevu smjenu. Premijer je i dalje jasan.

"Peticija je da se 'šutne' ministra koji se ubija od toga da konsolidira jedan od najzahtjevniji resora. Očekivati da se stvari promijene preko noći, a bez spremnosti da se imalo mijenjaš, to, ajmo reći, zamjeram nekim sindikatima. Volio bih da sindikalni lideri ipak malo više vode računa o općoj slici, a ne o statusu i rejtingu mene ili moje Vlade", poručio je Milanović.

Šef školskog sindikata Preporod Željko Stipić, siguran da je sve što je Jovanović napravio u dvije godine mandata stvorilo nered, a ne da je, kako on to zamišlja i tvrdi, obrazovanje učinio dostupno svima, podignuo kvalitetu obrazovanja i uveo red u sustav.