Kazalište

USPJEŠNA GODINA

Predstave Dječjeg kazališta u Osijeku u 2013. pogledalo više od 62 000 gledatelja

Unatoč ekonomskim teškoćama, Dječje kazalište Branka Mihaljevića i ovaj se put može pohvaliti uspješnom poslovnom godinom. Osim planiranih premijernih i repriznih predstava, realizirali su i brojne druge programe u Kazalištu i na gostovanjima.

Grga Čvarak   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

U 2013. realizirali su čak pet premijernih naslova te jednu obnovu, uz 15 repriznih predstava iz prošlih sezona. Svoje su produkcije izveli i Dramski i Baletni studio, te Plesna igraonica Početnica. Nisu izostale ni tradicionalne manifestacije - Djeco, kazalište vas zove, Noć kazališta i Zimske radosti.

Ukupno su odigrali 332 predstave iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog i Dramskog studija i Početnice, a i novoformirani Dramski studio za srednjoškolce odradio je prvi javni pokazni sat.

Najviše su puta reprizirane predstave “Grga Čvarak” (60) i blagdanski “Anđelčići” (60), predstava za mališane do tri godine “Cik cak” (39), koja im je donijela članstvo u svjetskoj asocijaciji Small size, potom obnova “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” (35), a slijedi predstava u koprodukciji s Udrugom za rad s djecom i mladima Breza - “Ovdje u gradu” (15) i premijerni naslov s Osječkoga ljeta kulture - “Jamesove mačke” (14).

Ukupno je njihove predstave u 2013. pogledalo oko 62.587 gledatelja. U kazalištu je izvedeno 214 predstava (38.322 gledatelja), a na festivalima i gostovanjima 118 (17.332).

Posebno su ponosni na 24. susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, bijenalnu manifestaciju koja je nakon četiri godine ponovno održana u Osijeku i okupila više od 300 sudionika iz zemlje i inozemstva. U sklopu SLUK-a otvorene su i tri izložbe, održan stručno-umjetnički kolokvij te izborna skupština HC UNIME, na kojoj je dugogodišnja ravnateljica Kazališta Jasminka Mesarić izabrana za predsjednicu ove krovne hrvatske lutkarske organizacije.

Cijeli članak pročitajte u Glasu Slavonije.