Putovanja

ZIMSKI TURIZAM

Hrvatska skijališta kao idealna destinacija

Iako Hrvatska ima idealna skijališta i kompletnu ponudu kao i ona strana, naši građani redovito se odlučuju ipak svoje zimske praznike provesti u stranoj zemlji. Što Hrvatska nudi i hoće li domaća ponuda zaintrigirati naše građane? Unastavku vam donosimo četiri hrvatska skijališta...

Sljemenski crveni spust otvoren za građanstvo   FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Hotspots.net.hr

Popularno domaće skijalište je i Platak u blizini Rijeke, koje se diči stazom od svega 9 kilometara, ali i nudi pregršt raznolikih aktivnosti. Vrh na visini od 1363 metara nagradit će posjetitelja fantastičnim pogledom na more i Kvarner, a uz školu skijanja, na raspolaganju gostiju su i snowboard te noćni i dnevni safari u šumi. U sklopu toga, uređena je staza duga 10 kilometara za skijaško trčanje i hodanje, te staza 1 kilometar duga za motorne sanjke.

Najveće goransko skijalište Čelimbaša u mjestu Mrkopalj smatra se skijalištem sa najvećim potencijalom u Gorskom kotaru. Prometna signalizacija do ovog mjesta vrlo je jednostavna, pa je do njega lako stići, a raspolaže i solidnim smještajnim kapacitetima. Još su davne 1913. godine Ivo Lipovšćak, Ante Pandaković i Rikard Wickert u Mrkoplju organizirali skijaški tečaj, zbog čega je mjesto nazvano “Kolijevkom hrvatskog skijanja“, a kako je prošle godine obilježena stogodišnjica istoimenog događaja, destinacija je živnula i zasluženo dobila novo ruho. Potencijal, ponudu i užitak što nudi ovo skijalište pretvoriti će ju za koju godinu u skijalište ravno onim stranima.

Idete na rekretivno skijanje, volite pratiti Ivicu i Janicu, Sljeme je idealno za vas. Tek nekoliko kilometara udaljeno od središta Zagreba nudi mnoštvo zabave. Skijaške staze i žičare smještene su na vršnom grebenu i sjevernim obroncima Medvednice, a njihova ukupna duljina iznosi oko 4.000 metara. Osimo navedenog, Sljeme je dugi niz domaćin utrke "Snježne Kraljice" koja se ovdje vozi od 2005. godine.

Skijalište Rudnik u Tršću, na sjevernim obroncima istoimenog brd, je zadnja naša domaća destinacija u koju vas vodimo. Ono raspolaže dvjema stazama od 800 i 1000 m pogodnim za rekreativno i natjecateljsko skijanje u alpskim disciplinama, a za najmlađe u ponudi su i ski-lift te sanjkalište. U neposrednoj blizini su uređene staze za nordijsko skijanje dužine 3 i 5 km, a nakon sportskih aktivnosti, posjetiteljima će goditi tradicionalna goranska jela i specijaliteti od divljači, koji se mogu kušati u ugostiteljskim objektima u podnožju rudnika. Sve u svemu odličan odabir za produžen vikend s vašom obitelji. 

Nadamo se kako smo vas sa ova četiri mjesta bar malo stavili u razmišljanje, da ako ne ove, onda sljedeće godine posjetite jedno od navedenih.

Izvor: Hotspots.net.hr