Društvo

JESU LI CIJENE DOISTA SNIŽENE?

Sezonska sniženja mame kupce, manipuliraju li trgovci cijenama?

Tradicionalna siječanjska sniženja i ove su godine u trgovačke centre privukla mnoštvo kupaca. Izlozi trgovina oblijepljeni natpisima o sniženjima i do 70 posto, mame kupce, no pitanje je jesu li cijene doista toliko snižene...

Ilustracija   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Media Servis

Mnogi će reći da se kupnjom u siječnju može dobro uštedjeti, no dio kupaca ipak smatra da sniženja u Hrvatskoj nisu ni blizu onima u inozemstvu. Marže su i dalje visoke, a pojedini trgovci manipuliraju cijenama, problem je na koji Udruga za zaštitu potrošača već godinama upozorava, kaže predsjednica Vesna Brčić Stipčević.

"Ako piše da je sniženje od 20 do 50 posto onda bi trebalo najmanje 20 posto asortimana biti sniženo za 50 %. To bi trebali inspektori kontrolirati, ali s obzirom na ovo što se događa s Inspektoratom, ne znam kada će oni opet biti na terenu", rekla je Berčić Stipčević.

Na sniženom proizvodu treba biti jasno istaknuta cijena prije i nakon popusta, no ako to i jest navedeno pitanje je je li stara cijena prava. Naime, mnogi kupci neposredno prije sniženja povećaju cijene, upozorava Brčić Stipčević. Kako bi se to spriječilo, predlaže neka zakonska rješenja.

"U Italiji postoji zakonska odredba u kojoj stoji da cijena na koju ide sniženje mora biti najmanje 30 dana u ponudi. Mi bismo htjeli s Ministarstvom gospodarstva sudjelovati u donošenju novog zakona, ne samo mi nego sve potrošačke udruge", kaže Brčić Stipčević.

No, predsjednica Udruženja trgovaca Zagreb Marija Subota kaže da trgovci ne varaju kupce, iako priznaje da u svakom žitu ipak ima i kukolja..

"Ja mogu reći za male trgovce da oni to ne rade da se bore za svakog kupca i da ne žele varati svoje kupce i da ih oni žele ne samo za danas nego i za sutra i za u buduće, da izgrade povjerenje između sebe i kupca", rekla je Marija Subota.

Zakonsko reguliranje sniženja cijena, prema njezinom mišljenju, nije moguće.

"To nije za zakonsku regulativu nego je to individualno. Svaki obrtnik, dobavljač i trgovina za sebe rade sniženja", mišljenja je Subota.

Bez obzira na zakonsku regulativu, za kupce je ipak najbolje da sami prate cijene, preporuča Vesna Brčić Stipčevića iz Udruge potrošača

"Da odaberu proizvod koji žele kupiti i da prate cijenu kroz 12. mjesec i da čekaju sniženje ono koje im odgovara. Znam da dosta ljudi to radi. To je najsigurniji put", mišljenja je Brčić Stipčević.