Crna kronika

AKCIJA `KOMET` I `ZEKO`

Razbijen lanac krijumčarenja ljudima i prostitucije

Razbijen lanac krijumčarenja ljudima i prostitucije. 16-ero optuženih nakon policijskih akcija 'Komet' i 'Zeko'...

Konferencija za medije povodom uhićenja švercera ljudi i prostitucije   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Akcije su provedene diljem zemlje, u čak 6 županija, a uz zagrebačku sudjelovala je i kosovska policija te USKOK. Prvo su otkriveni organizatori krijumčarenja ljudima. Žrtve su uglavnom bile državljani Kosova kojima je Hrvatska bila samo tranzitna zemlja, a željeno odredište Zapadna Europa. Organizatori su pritom dobro zarađivali.

"Cijene krijumčarenja osoba na samoj ruti koju smo utvrdili, znači Kosovo-Srbija-Zagreb-Slovenija-Italija ili Austrija je bila najmanje 1.500 eura po osobi", rekao je Dejan Dretar iz PNUSKOK-a.

Razbijanjem lanca krijumčarenja ljudima posumnjalo se i na prostituciju, zbog čega policija kreće u akciju tajnog naziva "ZEKO". U njoj je uhićeno 8 osoba, među kojima su i tri žene koje su se bavile te organizirale prostituciju. Iznos zarade ni u ovom slučaju nije bio malen.

"Prilikom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su krajem 2013. i početkom 2014. ostvarili dobit veću od 300 tisuća kuna", kaže voditelj službe organiziranog kriminaliteta zagrebačke policije, Željko Dolački.

S popisa od 16 optuženih za dvije osobe još uvijek se traga, dok su dvije već u zatvoru.