Brodsko-posavska

NEDOSTATAK NOVCA I KOMUNIKACIJE

Ostavka sanacijskog upravitelja brodske bolnice Hrvoja Mitrovića

"Bila mi je čast i zadovoljstvo preuzeti vođenje jedne eminentne ustanove prepoznate po svojim dostignućima u zdravstvu RH", riječi su kojima je sanacijski upravitelj slavonskobrodske Opće bolnice, odnedavno spojene s novogradiškom, Hrvoje Mitrović, jučer najavio neopozivu ostavku na funkciju koju obavlja od 11. srpnja prošle godine.

Doktor Hrvoje Mitrovic, sanacijski upravitelj Opce bolnice dr. Josip Bencevic, podnio je neopozivu ostavku na svoju duznost zbog dugova HZZO-a bolnici koji dosezu iznos i do dva milijuna kuna svaki mjesec i sve se vise gomilaju   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Zbog nedostatnog financiranja zdravstva, a unatoč nastojanjima da se racionalizacijom poslovanja ostvare uštede, nismo u mogućnosti poslovati pozitivno, što je moja dužnost i obveza - navodi Mitrović.

Novonastale okolnosti zbog pripajanja bolnice u Novoj Gradiški dodatno su otežale situaciju, a nagomilani problemi - od financijskih do kadrovskih - nisu se rješavali. Točka na “i” donošenju Mitrovićeve odluke jest problem nedostatne komunikacije s Ministarstvom zdravlja, piše Glas Slavonije.

"Bez dovoljno jasnih uputa, bez smjernica kako osigurati funkcioniranje sustava zdravstvene zaštite, ne mogu preuzeti odgovornost za moguće nastale poteškoće i probleme koji će se javiti pa sam odlučio dati ostavku", kazao je dr. Mitrović , na čiju je funkciju imenovan i od danas će preuzeti posao donedavni sanacijski upravitelj novogradiške bolnice, SDP-ovac, dr. Tihomir Biščević.

Mitrović je izrazio zabrinutost za funkcioniranje sustava i kvalitetu zdravstvene usluge kao posljedice nove organizacije rada u dežurstvima, sukladno obvezama iz kolektivnog ugovora i Zakona o radu, rekavši kako će to dovesti do manjka liječnika i poteškoća u organizaciji zdravstvene zaštite, a u konačnici i do povećanja lista čekanja. Veliki problem je, kaže, nedostatak sredstava za normalno funkcioniranje bolnice u visini 1,5 do 2 milijuna kuna mjesečno, što se također povećava pripajanjem novogradiške bolnice. Situaciju otežava i dugovanje HZZO-a prema bolnici od 30-ak milijuna kuna te dugovanje brodske bolnice dobavljačima u iznosu od 40-ak milijuna kuna. Iako podržava reformu zdravstvenog sustava, Mitrović daje ostavku, kaže, jer nije mogao provesti ono što je zamislio. Vraća se na dosadašnje radno mjesto specijalista ortopeda u istoj bolnici.

Dr. Tihomir Biščević potvrdio je da nakon godišnjeg odmora, na kojem je bio od početka godine, danas preuzima funkciju sanacijskog upravitelja.

IZVOR: Glas Slavonije