Gospodarstvo

VLADA NAJAVLJUJE NOVA ZADUŽENJA

Novo rušenje kreditnog rejtinga na rang "smeće", oporbi dosta Vladinih obećanja

Nova stanica na putu prema dole, vladajuće, međutim, nije zabrinula. Bit će, kažu, bolje ove godine.

Slavko Linić, ministar financija   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Novo rušenje kreditnog rejtinga države, uz otvorene kritike Milanovićevoj Vladi da su nedovoljno učinili u poticanju razvoja gospodarstva i sređivanju javnih financija, opozicija je dočekala likujući i prozivajući vladajuće za prodavanje magle i neispunjena obećanja. 

Još jedna loša ekonomska vijest i najjasnije objašnjenje u posljednje dvije godine zbog čega se Hrvatskoj dodatno smanjuje kreditni rejting koji je ionako već na razini smeća, dobro su došli HDZ-u za potvrdu onoga o čemu govore otkako je Kukuriku Vlada preuzela Banske dvore.

"Nikada jasnija poruka od nekoga Vladi RH - gospodo na krivom ste putu", poentirao je Ivan Šuker, nakon što je zbog pada kreditnog rejtinga zatražio jutros stanku u radu Sabora, zadovoljan što je vladajućima još netko rekao da nisu učinili dovoljno.

"Krajnje je vrijeme da nam prestane Vlada prodavati maglu", tvrdi bivši ministar financija, računajući da će Hrvatska ove godine imati deficit veći od 20 milijardi kuna, i da će se zadužiti za još 42 milijarde s kamatama od šest posto: "Svi oni koji će nam htjeti posuditi novce će nas, oprostite mi na izrazu, oderati."

Mišljenja oporbe i kreditne agencije aktualnog ministra financija Slavka Linića ne diraju previše. Radili su, kaže, na smanjenju deficita i poreza gospodarstvu, ali ono nije napredovalo: "Nije se još dovoljno proučilo sve Vladine dokumente koji govore koje će sve mjere biti poduzete da bi se i strukturne reforme provele. Prema tome, ocjenjujem da ćemo aktivnim radom Vlade na reformama u 2014. zaustaviti padanje rejtinga."

Teži dio, dakle, tek predstoji. Planirane reforme tek se trebaju dogoditi, ocjena je direktora HUP-a Davora Majetića: "Tako da dok god se to ne događa mi ćemo imati negativnu ocjenu. Znači, moramo dokazati i kao država i kao Vlada da će se reforme stvarno dogoditi."

Praznih obećanja dosta je laburistima. Branko Vukšić proziva Vladu da nije ispunila obećanja o padu nezaposlenosti i rastu proizvodnje: "Zvoni već dugo na uzbunu, dugo je upaljeno crveno svjetlo, međutim, svi to vidimo, građani su dešperatni, nitko ne vidi iz Vlade da je tako."

Kreditni rejting Hrvatske, prema ocjeni Standard&Poors'a snižen je se kategorije BB+ na BB, što znači da je špekulativni, kolokvijalno zvan 'smeće'. U agenciji očekuju da će se recesija u Hrvatskoj nastaviti i ove godine i zaključuju kako bi daljnje nečinjenje reformi za osnaživanje gospodarstva moglo dovesti do novog snižavanja kreditnog rejtinga.