Brodsko-posavska

"PAKIRNICA DOBRIH ŽELJA" U BRODU

Vrijedni i pouzdani - osobama s poteškoćama omogućeno da (za)rade

Svijetli primjer socijalnog poduzetništva za koje se u Hrvatskoj rijetko čuje (a uobičajeno je, primjerice, u skandinavskim zemljama), prema svemu sudeći zaživjet će u Slavonskom Brodu, suradnjom Centra za inkluzivnu podršku i tvrtke UNIX iz Gornje Vrbe.

Ljiljana Brica i Milka Žarić   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Udruga koja godinama okuplja šezdesetak punoljetnih osoba s intelektualnim poteškoćama u novosagrađenom Centru provodi program dnevnog boravka u koji svakog dana dolazi trideset ljudi na poludnevni boravak te program stanovanja uz podršku, gdje u sedam stambenih zajednica živi 29 ljudi, navodi predsjednica Centra Ljiljana Brica, piše Glas Slavonije.

Osim uvježbavanja svakodnevnih vještina te sportskog, rekreativnog i kreativnog rada, cilj je udruge i samozapošljavanje. Već godinama njezini članovi, radeći u Sigmatu, DM-u, Rio-paku..., pokazuju istinsku predanost poslu pa su se uz pomoć Otvorenog društva odlučili i na novi oblik socijalnog poduzetništva. Nakon dugogodišnje suradnje s tvrtkom iz Gornje Vrbe, pokreću projekt “Pakirnica dobrih želja”. Vlasnik tvrtke, Stipo Matijević, prije niz godina pružio im je šansu da rade, iako, priznaje, nije očekivao nikakve rezultate.

"Pakirali smo razne proizvode za velike trgovačke lance u kartonske kutije koje sami sklapamo. Želio sam im pomoći, mislio sam, pa i ako upropaste, nije važno. Međutim, već na početku vratili su složene kutije bez greške i tražili još. I tako je to krenulo... Bili smo svi zadovoljni suradnjom, a mene je to ispunilo posebnom energijom i radošću", kaže Matijević.

Opširnije u Glasu Slavonije