Požeško-slavonska

PRVA SJEDNICA UDRUGE ŽIVOT

Spriječiti odumiranje i ojačati ulogu OPG-ova

Nedavno formirana Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske ŽIVOT održala je svoju prvu sjednicu Izvršnog odbora, koji čine članovi iz osam županija. Prva je to udruga koja zapravo vodi sveobuhvatnu brigu o osnovnoj jedinici, obiteljskom gospodarstvu, koje danas sve više nestaje. Udruga si je za cilj postavila upravo OPG-ovima vratiti i ojačati prirodnu ključnu ulogu u proizvodnji hrane, ali uz uvažavanje čovjeka. Čovjek je taj od kojega sve polazi, a s institucijama, od same države pa do Europe, povezat će ga i voditi upravo udruga.

Nedavno formirana Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske ŽIVOT održala je svoju prvu sjednicu Izvršnog odbora, koji čine članovi iz osam županija.   FOTO:Dušan Mirković/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

"Želimo suradnju sa svim institucijama, od poljoprivrednog, veterinarskog do ekonomskog fakulteta, želimo popraviti ovo teško stanje u poljoprivredi, naročito na OPG-ovima. Velik broj ih je nestao, a velik broj se muči s blokiranim žiro-računima, upitna je proljetna sjetva. Mi želimo zajedno sa znanosti pokrenuti razvoj hrvatske poljoprivrede", rekao je Antun Laslo, predsjednik udruge. Očekuju prilazak udruzi većine registriranih OPG-ova, jer samo udruženi mogu mijenjati sliku hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede, javlja Glas Slavonije.

Udruga je nastavila sve poslove koje je započeo Stožer za obranu poljoprivrednika, i nakon prikupljanja potpisa nastavlja pravni postupak. 

"Smisao udruge je da se prema regulativama EU uskladi s tržištem i usvoji nove ideje. EU traži i specijalizirane proizvođačke organizacije, a udruga već ima prvu takvu organizaciju, koja sa svojih 220 članova proizvodi oko 20 milijuna litara mlijeka", rekao je Nikola Pajek, dopredsjednik, koji uz ovakvu organizaciju seljaka i u drugim specijalnostima očekuje lakši put kroz birokraciju i reagiranja na sve nepravilnosti.

"Temelj i osnovni princip u radu udruge bit će dijalog, razgovor o problemima. Nama nedostaje sustav kroz koji će hrvatski seljak doći na svoje, uspjeti biti partner u državi koja više nema dovoljno hrane. Ovo je godina koju je UN proglasio Godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a EU je na stol stavio rezoluciju o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Znači, svi su odlučili podržati prostor u kojem se proizvodi hrana. Hrane neće biti, selo i seljaci su ti koji hranu proizvode, a Europa podržava i kvalitetne udruge. Politici i političarima poručujemo da je problem cijelog društva naša prehrambena ovisnost, problem jer poljoprivreda nema više ono mjesto koje bi po potencijalima trebala imati", rekao je poslovni tajnik, mr. sc. Miroslav Kovač.

BIT ĆE I TUŽBI

"Konačno smo stvorili da selo i poljoprivreda ima struku pokraj sebe. Nadamo se da ćemo sada sve prepreke prebroditi. Godinama smo prepreke odrađivali na prosvjedima, a sada se nadamo da ćemo borbu nastaviti dijalogom i riječima, dopisima i zakonima, zahtjevima na papiru, jer do sada smo te bitke uvijek gubili", rekao je Zvonko Pipić, dopredsjednik. Najavljuje i tužbe zbog uskraćivanja prava poljoprivrednicima i učinjene štete.

IZVOR: Glas Slavonije