Društvo

RADNICI INE NEMAJU PRAVA

Radnici Ine prosvjeduju protiv projekta 'Postanite poduzetnik'

Radnici Ine danas prosvjeduju protiv projekta 'Postanite poduzetnik' koji je, kako kažu, protivan hrvatskim zakonima i Statutu Ine...

Ina   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Sindikati od Uprave Ine zahtijevaju hitno zaustavljanje pilot projekta lažnog imena 'Postanite poduzetnik', kojim se benzinske postaje daju na upravljanje privatnim poduzetnicima i poduzimanja daljnjih koraka u uvođenju franšize u maloprodajnu mrežu Ine. Zaustavljanje tog projekta se traži zato što je, kako kažu, ovaj model protivan hrvatskim zakonima i Statutu Ine; njegova implementacija za sve zaposlenike uključene u program znači trenutačan raskid ugovora o radu s INA d.d., čime zaposlenici gube sva stečena prava, i otvara se prostor za drastično smanjenja plaća i daljnje otkaze; bi u slučaju poduzimanja daljnjih koraka u uvođenju franšize 2.700 radnika Ine i njihovih obitelji palo ispod egzistencijalnog minimuma; mu je jedini cilj ostvarenje kratkoročnog profita preko leđa radnika; vodi devastaciji jedne od temeljnih djelatnosti maloprodaje, a time i čitave Ine.

"Na činjenicu da bi davanje maloprodaje u franšizu moglo imati dalekosežne posljedice za opstanak Ine ukazujemo već mjesecima. Nakon što su financijski rezultati Ine za 2013. godinu preko noći od dobitka pretvoreni u gubitak, veća je podloga i za druga ustupanja poslova iz Ine, s ciljem dodatnih ušteda preko leđa radnika. Svjedoci smo i pretvaranja Rafinerije nafte Sisak u skladište derivata iz Mađarske. Rafinerija trenutačno prerađuje samo 500 tisuća tona nafte godišnje, što je četiri puta manje od stvarnih mogućnosti, kao i višegodišnjeg kašnjenja modernizacije Rafinerije nafte Rijeka. Držimo da je za opstanak Ine i najbolji interes Ine, njenih radnika i ukupnog hrvatskog gospodarstva ključno očuvanje Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije, koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva, ali i hitna ulaganja u istraživanje i proizvodnju te modernizaciju obje rafinerije, zaustavljanje projekta devastacije maloprodaje kroz model franšize i ubrzanje dovršetka pregovora", stoji u priopćenju kojeg su sindikati poslali uoči prosvjeda.